The effects of two different goal setting processes on students' attitudes towards writing and towards a writing course
İki farklı hedef belirleme yönteminin yazıya ve bir yazı dersine karşı olan öğrenci tutumları üzerinde etkileri
- Tez No: 145571
- Danışmanlar: DR. BİLL SNYDER, DR. JULİE MATHEWS AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hedef belirleme teorisi, hedefler, kişilere tayin edilen hedefler, kişilerin kendilerinin belirledikleri hedefler, yazı vı, Goal setting theory, goals, assigned goals, self-set goals, writing IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, iki farklı hedef belirleme yönteminin genel olarak yazıya ve ODTÜ'de verilen İngilizce 102 yazı dersine karşı olan öğrenci tutumları üzerine etkisini incelemiştir. Çalışmaya üç grup katılmıştır. Bir grup kontrol grubu olmuştur. Diğer iki grup çalışmanın deney gruplarım oluşturmuştur. Deney gruplarından biri hedeflerin kişilere tayin edilmesi yöntemini izlerken, diğeri kendi hedeflerini belirlemişlerdir. Grupları genel tutumları, yazıya karşı olan tutumları ve yazı dersine karşı olan tutumları açısından karşılaştırmak için, üç gruba da, uygulama öncesi anketi ve uygulama sonrası anketi olarak aynı anket verilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmaları incelemek için, altı ANOVA testi uygulanmıştır. Grupların kendi içlerinde oluşan olası değişimini incelemek için ise dokuz tane t-testi uygulanmıştır. Gruplar arası analizleri, kontrol grubu ile kişilerin kendi hedeflerini belirledikleri grup arasında görülmüş olan istatistiksel açıdan önemli farkınuygulama sonrasında kaybolduğunu göstermiştir. Grup içi analizleri, kontrol grubunun ve hedeflerin kişilere tayin edildiği grubun tutumlarının negatif yönde değiştiğini gösterirken, kişilerin kendi hedeflerini belirledikleri grubun pozitif bir yönde ilerlemiş olduklarım göstermiştir. Kişilerin kendi hedeflerini belirledikleri gruptan toplanan düşünceler, kişilerin emek, kendi kendine çalışma ve bilmçliliklerinin pozitif yönde değiştiğim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the effects of two different goal setting procedures on students' attitudes towards writing in general and towards the English 102 course offered at METU. Three groups of students participated in this study. One group was the control group. The other two groups were experimental groups. One of the experimental groups was assigned goals by their teacher whereas the other set their own goals. To compare groups for the overall attitudes, attitudes towards writing and the writing course, the same survey was given as a pre- and post-treatment survey to the three groups. Six ANOVAs were used to analyze the comparisons between groups. Nine t-tests were used to investigate the attitude changes within groups. The between groups analyses indicated that the significant difference in overall attitudes and attitudes towards the writing course that existed between the control and the self-set goal setting groups disappeared after the treatment. The iiiwithin groups analysis showed that the attitudes of the control and the assigned goal setting groups changed in a negative direction while attitudes for the self-set goal setting group moved in a positive direction. Reflections gathered from the self-set goal setting group indicated positive changes related to effort, self-study, and awareness resulting from the goal setting process.