Impact of probability of crisis on the economy
Kriz olasılığının ekonomi üzerindeki etkisi
- Tez No: 145574
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KIVILCIM METİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kriz Tahmini, Kriz Maliyeti, Probit, VAR, Predicting Crises, Costs of Crises, Probit, VAR. iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET KRİZ OLASILIĞININ EKONOMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Ersal, Eylem Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Kıvılcım Metin Özcan Temmuz, 2004 Son yirmi yılda artan finansal krizler, bu krizlerin ortak elementlerinin araştırılmasına ve de krizleri engellemek adına krizlerin zamanlarının tahmin edilmesi için erken uyan sistemlerinin geliştirilmesine yol açmıştır. Bu sistemlerin yanısıra, artan krizler, kriz maliyeti konusunda daha derin araştırmalara çağrı olmuştur. Bu çalışma, bu iki araştırma alanını kriz maliyetini ölçmede kullandığı yeni ekonometrik yaklaşımla birleştirmiştir. Çalışmada, tahmin edilen kriz olasılığının ekonomi üzerindeki etkisini ölçmek için bir erken uyarı sisteminden faydalanılmıştır. Sonrasında, para krizlerinin sonuçlarını ölçmek için elde edilen olasılık değerleri her ülke için kurulan VAR sistemlerinde kullanılmıştır. Kriz olasılıkları, 1980-2000 dönemi ve 15 gelişmekte olan ülke için hesaplanmıştır. Yalnızca Latin Amerika ülkeleri için yapılan kriz maliyeti analizi, krizlerin büyüme hızlarında önemli miktarlarda düşüşe sebep olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, sonuçlar ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın iki yıldan fazla sürmediğini ve sonrasında ekonominin toparlandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACT OF PROBABILITY OF CRISIS ON THE ECONOMY Ersal, Eylem Master of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Kıvılcım Metin Özcan July 2004 The increased frequency of financial crises in the last two decades led to a surge of interest in search for common elements of those crises and to the creation of early warning systems as instruments to avoid currency crises by predicting the timing of the crises. Along with the early warning systems, observation of increased frequency of crisis called forth deeper research of costs of crisis. This study combines both areas of research in it by employing a new econometric approach in assessing costs of crises. The study utilizes an early warning system in order to measure the impact of the predicted probability of crisis on the economy. Later on, the predicted probabilities of crises obtained are employed in a country-specific VAR system so as to come up with measures of consequences of currency crises. The study predicts crises for a sample of 15 emerging market economies over the period of 1980-2000. The costs of crises analysis for Latin American countries reveals that crises experienced during 1980-2000 caused significant amount of reduction in growth rates of output of those countries. Furthermore, the results msuggest that the slowdown in economic activity lasts no more than two years and then the economy recovers.