Hanımlara mahsus gazete (201-300) (tahlili fihrist/ inceleme/ seçilmiş metinler)
Newspaper for women
- Tez No: 145591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Women journals and newspapers, women and education, marriage, family, beauty, child and fashion
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Ill ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ“HANIMLARA MAHSUS GAZETE”(201-300) ( Tahlili Fihrist / İnceleme / Seçilmiş Metinler ) Aybala ARI Danışman : Yrd. Doç. Dr. A. Fikret KILIÇ 2004-Sayfa:188 Jüri : Yrd. Doç. Dr. A. Fikret KILIÇ Doç.Dr.Muhsine BÖREKÇİ Yrd.Doç.Dr. Rıdvan CANIM Gazete ve dergiler; toplumu aydınlatan, ona yön veren, biçimlendiren etkenlerdir. Bu sebeple; gazete ve dergilerin araştırılıp incelenmesi, toplumların kültürel yönlerini saptayabilmek için önem taşır. Biz de bu araştırmamızda en uzun soluklu kadın gazetesi olan“Hanımlara Mahsus Gazete”nin 201-300 arası sayılarını inceledik. Çalışmada, gazetedeki yazılar yazar adına ve konuya göre smıflandınlmış olup; içeriği hakkında bilgi verilmiştir. Kadın ve eğitim, evlilik ve aile hayatı, moda, sağlık, çocuk, güzellik, edebiyat, dil, din, felsefe, tabiat, ahlak başlıkları alünda örnek metinler seçtik. Bu makaleler içerisinde 20. yüzyıl eşiğindeki Osmanlı kadınının konumu ortaya konulmuş ve ailenin temelinin kadm olduğu düşünüldüğünden kadınların daha iyi yaşam şartlarına nasıl kavuşacakları irdelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Kadm ve gazete,kadın ve eğitim,evlilik,aile,güzellik,çocuk ve moda.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MASTER THESIS“ NEWSPAPER FOR WOMEN”(201-300) Aybala ARI Supervisor : Asist. Prof. A.Fikret KILIÇ 2004-PAGE: İ88 Jury : Yrd. Doç. Dr. A. Fikret KILIÇ Doç.Dr.Muhsine BÖREKÇİ Yrd.Doç.Dr. Rıdvan CANIM Journals and newspapers ara giving information to pupil, directing them and shaping then- ideas. For this reason, excimining newspaper and journal is important in order to put forward to previously printed articles and to determine cultural sites of society. Therefore, in this study we searched the prevalent newspaper“Hanımlara Mahsus Gazete”between the numbers 201 to 300, In this study, articles are classified according to the author's name and topic. Sample examples are about women and education, marriage and family, beauty, health, literature, nature, religion, philosophy, child and fashion. In these articles, position of women while coming to 20th century was taken in to consideration. Because it is considering that women are basis of the family, this study also examined to beter life style.