Hanımlara Mahsus Gazete'de edebi faaliyet
Li̇terary activities in Hanımlara Mahsus Gazete
  1. Tez No: 375875
  2. Yazar: İMREN GECE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hanımlara Mahsus Gazete, gazetecilik, kadın gazetesi, edebiyat, eğitim, Hanımlara Mahsus Gazete, journalism, women journal, literature, education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 380
Özet
Hanımlara Mahsus Gazete 1895-1908 yılları arasında aralıksız olarak 613 sayısı yayınlanmış ve Osmanlı İmparatorluğu süresince en uzun süre yayınlanan kadın gazetesi olmuştur. Bu çalışmada Hanımlara Mahsus Gazete'de yer alan edebî metinler ve edebiyatla alakalı yazılar incelenmiş, bunlar türlerine ve konularına göre sınıflandırılmıştır. Birinci bölümde şiirler incelenmiş, ikinci bölümde ise nesirler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise edebi eserlerin yazar ve eser adlarına göre alfabetik, türlere göre de kronolojik indeksi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Hanımlara Mahsus Gazete had published continously as 613 numbers between the years 1895-1908 and it was a women journal which was published for the longest time during the Ottoman Empire period. In this study literary works and the articles which are about literary works are analyzed and all of those categorized based on their types and topics. Poems are analyzed in the first chapter and proses are analyzed in the second chapter. And in the third chapter there are the alphabetical indexes which are based to the name of author and literary works, and the chronological indexes which are based to literary types.