Yeditepe dergisi üzerinde bir inceleme (1-196 sayılar)
An investigation on the journal of Yeditepe (1-196 issues)
- Tez No: 145611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeditepe dergisi, Yeditepe, dergi, monografi, dergicilik tarihi, sanat-edebiyat ortamı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
ÖZET YEDİTEPE DERGİSİ ÜZERİNDE BİR İNCELEME (1-196 Sayılar) Hülya DARAN DEVECİ Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mustafa APAYDIN Eylül 2004, 288 sayfa Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında dergiciliğin edebiyata katkıları yeterince araştırılıp ortaya konmamıştır. Bunun ortaya konulması günümüzün edebiyat ortamını anlamak açısından önemlidir. Yeditepe dergisi 1950-1960 dönemi edebiyat ortamına ışık tutmuştur. Bu çalışma, bu çerçeveden ele alınmıştır. Bu çalışmanın bu dönemi ve dönem içerisindeki edebiyatta olan gelişmeleri daha iyi aydınlatacağı düşüncesiyle yapılmıştır. Bu çalışmada Yeditepe dergisinin Türk dergicilik tarihi açısından önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada, o dönemin siyasal-sosyal ortamı ve sanat-edebiyat ortamı ile o dönemdeki dergicilik irdelenmeye çalışılmış Yeditepe dergisinin bu ortam içerisindeki önemine değinilmiştir. Dergi, bu amaçla hem sayısal analizlerle hem de içerik yönünden kapsadı klarıyla ortaya konmaya çalışılmıştır. Bibliyografya ayrıntılı verilmiş bunda o dönemde gerçekleşen sanat hareketleri ile ilgili sanat ve edebiyat üretimlerine kolaylıkla ulaşılması hedeflenmiştir. Bunun yanında Yeditepe dergisinin avangard, çağdaş, yeniliklere açık kimliği ile biçim ve içerik özellikleriyle Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatındaki farklılığı da ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE JOURNAL OF YEDİTEPE (1-196 Issues) Hülya DARAN DEVECİ Master Thesis, Turkish Language and Literature Department Supervisor: Assc. Prof. Dr. Mustafa APAYDIN September 2004, 288 pages The contributions of the history of magazine publishing in the Republic era to Turkish literature have not been investigated adequently. However, this point is crucially important to understand contemporary literature circles. Speciffically, especially between 1950-1960, the journal of Yeditepe guided controversies in literature circles. The present study aims to brighten up the devolepments and changes in the literature of this period. This thesis tries to show the importance of the journal of Yeditepe in history of Turkish magazine publishing. In the present study, the importance of Yeditepe within the literature circles is underlined by showing the interrelations between political/social conditions and art and literature circles of this epoch. For this purpose, the journal is analyzed both statistically and by focusing on its content. A detailed bibliograpy is given at the end of the thesis. By this way, it is aimed for reader to easily reach the sources of the relevant productions and work of arts florished within this period. Lastly, the identity and difference of the journal of Yeditepe, which can be defined as the openness to innovations and avagard works, are tried to put forward by taking the attention to both its form and content characteristics. Key Terms: Journal of Yeditepe, Yeditepe, magazine, monografy, history of magazine publishing, art and literature circles.