Lojistik regresyon analizi ve diş hekimliğinde bir uygulama
Studies of the logistic regression analysis and its application on the dentistry
- Tez No: 145618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Regresyon Analizi, Odds oranı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİNİN İNCELENMESİ VE DİŞHEKİMLİĞİNDE BİR UYGULAMASI Bu çalışmanın amacı, ikili sonuç değişkeni ile hem sürekli hem de kesikli değişkenlerden oluşan bağımsız değişkenler kümesi arasındaki ilişkiyi tanımlayabilen lojistik regresyon analizinin incelenmesidir. Lojistik regresyon analizine bir uygulama göstermek amacıyla, protez kullanımını etkileyen önemli risk faktörlerini belirlemek için Diş Hekimliği verileri üzerinde çalışılmıştır. Lojistik modele dahil edilecek bağımsız değişkenler, tek değişkenli lojistik regresyon analiziyle belirlendikten sonra, çok değişkenli modele dahil edilen her bir değişkenin önemliliği gösterilmelidir. Tek değişkenli modelde önemli bulunduğu halde çok değişkenli modelde önemsiz olan değişkenler model dışı bırakılmıştır. Böylece final model elde edilmiştir. Kestirilen katsayılar üzerinde etkili olan aykırı gözlemler yalnızca istatistiksel sonuçlara değil aynı zamanda biyolojik nedenlere dayandırılarak model dışı bırakılmıştır. Final modelin hem biyolojik olarak kabul edilebilir, hem de doğru sınıflama oranının yeteri kadar iyi olmasından dolayı, bu modelin risk faktörlerini belirleme de kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
uı SUMMARY STUDIES OF THE LOGISTIC REGRESSION ANALYSIS AND ITS APPLICATION ON THE DENTISTRY The purpose of this study is to evaluate logistic regression model which is able to define the relation between dichotomous outcome variable and the set of independent variables that contains both continuous and discrete variables. To describe the application of logistic regression analysis, it was studied on dentistry data to determine important risk factors of take prosthesis. After variables wich will be included in logistic model were described by univariate logistic regression, the importance of each variable included in the multivariate model should be verified. The variables which are not statistically significant in multivariate model were removed from the model despite it's significant in univariate model. Extreme observations which effect estimated coefficients were delete from the data set due to no only statistical results but also biological reasons. Since the final model is both biologically acceptable and its rate of correct classification is good enough, final model can be used for both determinig risk factors. Key Word: Logistic Regression analysis, Odds ratio,