Five essays on monetary policy applications in an open economy under economic uncertainty and shocks
Dışa açık bir ekonomide belirsizlikler ve şoklar altında para politikası uygulamaları üzerine beş makale
  1. Tez No: 145735
  2. Yazar: NAZİRE NERGİZ DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BERUMENT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para politikası, Belirsizlik, Şoklar vı, Monetary policy, Uncertainty, Shocks IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZET DIŞA AÇIK BİR EKONOMİDE BELİRSİZLİKLER VE ŞOKLAR ALTINDA PARA POLİTİKASI UYGULAMALARI ÜZERİNE BEŞ MAKALE Dinçer, Nazire Nergiz Doktora, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hakan Berument Kasım 2004 Bu tezde, belirsizlikler ve şoklar altında para politikası uygulamaları ve bunların ekonomiye etkileri incelenmiştir. Göz önüne alınan belirsizlikler, enflasyon belirsizliği ve kur riski iken şoklar beklenmedik kur şoku, parkedeki değişme ve sermaye hareketleridir. G-7 ülkeleri üzerine olan enflasyon belirsizliği analizleri haricinde vaka çalışması Türkiye'dir. Enflasyon belirsizliği konusundaki analizler G-7 ülkeleri için enflasyonun enflasyon belirsizliğini arttırdığını, dört ülke için ise enflasyon belirsizliğinin enflasyonu düşürdürüğünü önermektedir. Dolayısıyla, enflasyon belirsizliği yüksek olduğunda, merkez bankAsı enflasyonu düşürerek, reel maliyetleri düşürmektedir. Diğer taraftan, kur riskinin etkileri; fiyatların artışı, reel kurun değer kaybetmesi ve ekonominin daralmasıdır.Beklenmedik kur değerlenmesi ve değer kaybı durumunda ekonomik aktivite düşmektedir. Ticaretin döviz kompozisyonu asimetrik olan dışa açık bir ekonomide USD-Euro pritesindeki olumlu gelişmenin etkileri, reel kurda değerlenme, göreli gelirde artış ve ticaret dengesinde düzelmedir. Sermaye çıkışları konusundaki ampirik analizler, ekonomi için kritik negatif sinyaller olan büyümede düşüş, enflasyonda artış, ve kurda değer kaybı önermektedir. Bütününde bu doktora tezi, bir politika programı düzenlendiğinde politikalardan olası sapmaların gözönüne alınmasının önemli olduğunu önermektedir. Aksi takdirde, hedeflere ulaşmak mümkün olmayabilir, dahası maliyetler ekonomi için fazlasıyla yüksek olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FIVE ESSAYS ON MONETARY POLICY APPLICATIONS IN AN OPEN ECONOMY UNDER ECONOMIC UNCERTAINTY AND SHOCKS Dinçer, Nazire Nergiz P.D., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hakan Berument November 2004 In this dissertation, we analyzed the monetary policy applications under uncertainty and shocks and their effects on the economy. The uncertainties we concern are inflation uncertainty and exchange rate risk, whereas the shocks are the unexpected exchange rate shocks, change in parity and capital flights. The case study is Turkey, except the analysis on inflation uncertainty, which is on G-7 countries. The analyses on inflation uncertainty suggest that inflation increases inflation uncertainty for G-7 countries, whereas inflation uncertainty decreases inflation for four countries. Therefore, when uncertainty is high, the central bank reduces those real costs at the margin by reducing inflation. On the other hand, the effects of exchange rate risk are an increase in prices, a depreciation of the real exchange rate, and a decrease in the output. mIn the face of unexpected currency depreciation or appreciation, the economic activity decreases. The effects of an improvement in the USD-Euro parity on an open economy, where the denomination composition of trade is asymmetric is an appreciation of the real exchange rate, an increase in the relative income and an improvement in the trade balance. The empirical analyses on capital outflows suggest that growth decreases, inflation increases and exchange rate depreciates, which are critical negative signals for an economy. Overall this dissertation suggests that when designing a policy program, it is important to consider the possible deviations from the policies. Otherwise, it would not be possible to achieve the targets, moreover the costs would be too high for the economy.