Faiz oranlarının vade yapısı: Türkiye üzerine bir uygulama
Term structure of interest rates: A case study for Turkey
  1. Tez No: 145845
  2. Yazar: HANİFE TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Faiz oranları, Vade yapısı, Türkiye, Faiz oranlarının vade yapısı teorileri, Faiz Kavramı, Interest Rates, Term Structure, Turkey, Theories of Term Structure of Interest Rates
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı Türkiye'de faiz oranlarının vade yapısının genel görünümünü incelemek, kısa ve uzun vadeli faiz oranları arasındaki vade priminin hangi iktisadi değişkenlere bağlı olarak farklılıklar gösterdiğini saptamaktır. Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırma, Kütahya'da üç özel ve üç kamu bankası üst düzey yöneticilerine önceden hazırlanmış görüşme sorularının yüz yüze görüşülmek suretiyle sorulması ve alınan cevapların düzenlenmesi, yorumlanması ve analiz edilmesi yoluyla tamamlanmıştır. Çalışmada örneklem olarak seçilen bankaların üzt düzey yöneticilerine Türkiye'de faiz oranlarının genel görünümüne ve faiz oranlarının vade yapısındaki değişikliklerin saptanmasına yönelik sorular yöneltilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde ana iktisadi ekollerin faiz kavramına yaklaşımları ele alınmış, ikinci bölümde ise faiz oranlarının vade yapısı üzerine ortaya atılan vade teorileri üzerinde durulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise faiz oranlarının vade yapısına ilişkin Kütahya'da üç özel banka ve üç kamu bankasının üst düzey yöneticileri ile faiz oranlarının vade yapısına ilişkin yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bulgular sunulmuş ve faiz oranlarının vade yapısınının istikrarlı bir hale getirilmesi için uyugulanacak politikalara ilişkin öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The purpose of this study is to examine the overall structure of term structure of interest rates in Turkey and to determine the economic variables that affect the term premium between long term and short-term interest rates. First of all for this descriptive study a number of subject related questions were prepared, and then these questions were asked to the general managers of six banks in Kütahya of which three were private banks, through vis a vis conversation. At the last stage the answers got from them were documented and analyzed. The questions asked to the managers in the sample group, which directed this study were about interest rates in Turkey, the differences in the term premium, and the term structure of interest rates. This study consists of three sections. In the first part of the study, the different approaches of mainstream economists to interest rates were quoted. In the second part, term theories relating to term structure of interest rates were mentioned. In the last part, the gatherings of the interviews with banks managers in Kütahya about term structure of interest rates in Kütahya were presented and some recommendations on policy applications were given out in order for stabilizing term structure of interest rates in Turkey.