Syntactic nominalizations in Turkish: A principles and parameters framework
Türkçedeki sözdizimsel adlaşmalar: Bir ilkeler ve değiştirgenler çerçevesi
  1. Tez No: 145953
  2. Yazar: YILMAZ YALDIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEM CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: sözdizimsel adlaşmalar, İlkeler ve Değiştirgenler Kuramı, işlevsel baş kategoriler, BÖ-çözümlemesi, Türkçe'nin sözdizimi, syntactic nominalizations, Principles and Parameters Theory, functional head categories, DP-analysis, Turkish syntax
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
uı ÖZET TÜRKÇEDE SÖZDİZİMSEL ADLAŞMALAR: BİR İLKELER VE DEÖİŞTİRGENLER ÇERÇEVESİ Yılmaz YALDIR Doktora Tezi, ingiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Y.Doç.Dr. Cem CAN Eylül 2004, 280 + xv sayfa Bu çalışma Türkçedeki sözdizimsel adlaşmaların iç yapılarını tikeler ve Değiştirgeçler Kuramı çerçevesinde inceler. Bunu yaparken, Türkçede ana cümlenin üyeleri konumunda bulunan prototip sözdizimsel adlaşmalar üzerine yoğunlaşır. 1. Bölüm problemle ilgili ana noktalan sunar ve benimsenen kuramsal çerçevenin özetini verir. Araştırma sorulan ve hipotezler de burada verilmektedir. 2. Bölüm daha önceki bazı üretimsel ya da betimleyici- tipolojik çalışmaların kısa incelemelerini sunar. 3. Bölüm İngilizcedeki ve Türkçedeki yan cümleciklerin ana türlerinin betimleyici bir araştırmasını verir. 4. Bölüm Türkçedeki prototip sözdizimsel adlaşmaların genel biçimbilimsel ve sözdizimsel özellikleri üzerine yoğunlaşır. Bu bölüm sözdizimsel adlaşmaların çeşitli biçimlerini onları sözcüksel kategoriler arasındaki anlamsal ilişkilerin yalın bir görünümü olduğu düşünülen aynı D-yapısını paylaşan basit cümlelerle karşılaştırma suretiyle inceler. 5. Bölüm ad öbeklerinin özel bir çözümlemesinin gelişimini başta aşamalı-X Kuramı olmak üzere üretimsel sözdizimin ana ilkeleri ve alt kuramları ışığında özetler. Çalışma, bu çözümlemeyi benimseyerek, ad öbeklerinin B (Belirleyici), AU (Adsıl Uyum) ve S (Sayı) gibi işlevsel baş kategori elerin bir grup tabakalanmış ardışık maximal yansıtmaları olduğunu iddia eder. Bunun da ötesinde, Türkçedeki prototip sözdizimsel adlaşmaları bu türden işlevsel baş kategorieler ve adsıl ZGK (Zaman, Görünüş, Kip) bağlanımda inceler ve bu işlevsel kategorilerin bir eylemsel öbeği bir üye konumunda bulunabilme özelliği olan gönderimsel bir ifadeye çevirmekten sorumlu olduklarını iddia eden görüşü benimser. 6. Bölüm çalışmanın ana bulgularını tartışır ve bu bulguların gelecek çalışmalar için ne tür sonuçlan ifade ettiğini vurgulayarak çalışmayı sonlandırır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT SYNTACTIC NOMINALIZATIONS IN TURKISH: A PRINCIPLES AND PARAMETERS FRAMEWORK Yılmaz YALDIR Ph.D. Thesis, English Language Education Department Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cem CAN September 2004, 280 + xv pages This study aims to investigate the internal structure of syntactic nominalizations in Turkish within the framework of Principles and Parameters Theory. To do this, it restricts the attention to the prototypical syntactic nominalizations in argument positions of matrix sentences in Turkish. Chapter 1 introduces the major points concerning the problem and provides an outline of the adopted theoretical framework. It also expresses the research questions and the hypotheses of the study. Chapter 2 offers reviews of a number of earlier studies concerning syntactic nominalizations from generative viewpoints as well as other descriptive and typological perspectives. Chapter 3 presents a descriptive survey of major types of embedded clauses in English and in Turkish. Chapter 4 concentrates on the general morphosyntactic characteristics of prototypical syntactic nominalizations in Turkish. It examines various patterns of syntactic nominalizations by comparing them with the corresponding simple sentences sharing the same D-structure representation, supposedly the pure manifestations of thematic relations between the lexical categories. Chapter 5 summarizes the evolution of a particular analysis of noun phrases in the light of the major principles and subtheories of generative syntax, especially, the X-bar Theory. Adopting this analysis, the study suggests that noun phrases are extended phrasal projections containing a series of layered successive maximal projections of functional heads, such as D (Determiner), AGRN (Nominal Agreement) and NUM (Number). Furthermore, it examines the prototypical syntactic nominalizations in Turkish in terms of such functional heads and the nominal TAM (Tense, Aspect, Mood) category. It adopts the view that these functional categories are responsible for transforming a verbal phrase into a referential expression capable of occupying an argument position. Chapter 6 discusses the major findings of the study and concludes it by highlighting the implications of these findings for prospective studies.