Müzik tarihinde viyolanın yeri ve önemi
The role and significance of the viola in music history
- Tez No: 145954
- Danışmanlar: PROF. FARHANG HÜSEYNOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Viyola, Keman, Viyol Ailesi, Viyola da Gamba, Viyola da Braccio, Rebek, Rebap, Viola, Violin, Viol Family, Viola da Gamba, Viola da Braccio, Rebec, Rubebe
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu tarihsel araştırmada, keman ailesinin ikinci üyesi olan“Viyola”adlı yaylı çalgının; doğuşu, gelişimi, çeşitleri, kısımları, teknik ve müzikal özellikleri, repertuarı, çoksesli müzikte kullanımı, müzik tarihi içindeki yeri ve önemi araştırılmıştır. Tüm bu bilgileri elde etmek için; çalgının kökenine inilmiş, viyolanın atası olan çalgılar; Rebap- Rebek, ve Viyol ailesi (Viyola da Gamba: Treble Viyol, Tenor Viyol, Bas Viyol ve Viyola da Braccio: Lira da Braccio, Viyola d' Amore) kronolojik sırayla verilmiştir. Eski resimli kanıtlar, viyol ailesinin 1500 sıralarında ortaya çıktığını göstermiştir. Viyollerin ve daha sonra Keman Ailesi enstrümanlarının, günümüzdeki şekil ve boyutları, İtalya'da Andrea Amati ve diğer lütiyeler sayesinde 16. yy. başlarında oluşmaya başlamıştır. Günümüz viyolası, tek bir enstrümandan doğmamıştır ve; tenor viyol, viyola da braccio ve kemanın birleşimidir. Viyolanın, son halini kemandan almasından dolayı, kemanla ilgili bilgiler de verilmiş, keman ve viyola karşılaştırılmış; çalış tekniği olarak benzerlik ve farklılık gösteren yönler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Viola is a stringed instrument which is the second member of the violin family. In this historical study, the evolution and the development of the viola, its parts, its technical and musical characteristics, its repertoire and its use in polyphonical music, have been researched. The role and the significiance of the viola in music history have also been studied. In order to obtain all this information, the evolution of the viola has been studied and ancestor instruments of the viola which are; Rubebe-Rebec and Viol Family (Viola da Gamba: Treble Viol, Tenor Viol, Bass Viol and Viola da Braccio: Lira da Braccio, Viola d'Amore) have been listed in chronological order. Pictorial evidence of the viol family began around 1500. The shape and dimensions of the viols, afterwards the violin family instruments in their present form evolved early in 16th century in Italy where Andrea Amati and other luthiers created their instruments. The viola that we use today did not start out as one kind of instrument and it is the compromise of three instruments, the tenor viol, the viola da braccio and the violin. In addition, information about the violin has been given because the present form of the viola evolved from the violin. The viola and the violin have been compared. Furthermore, the similarities and differences in playing these instruments have been explained.