Türkiye'de sosyal sigorta kuruluşlarının tek çatı altında birleştirilmesi
Unifying of social insurance institutions in Turkey
- Tez No: 145955
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sigortacılık, Public Administration, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Sosyal Güvenlik Sistemi, Sosyal Sigorta, Dünya da Sosyal Güvenlik Sistemleri, Sosyal Sigorta Kuruluşlarının Tek Çatı Altmda Birleştirilmesi, Social Security, Social Insurance, Social Security Systems, Social Security Systems In The World, Unifying of Social Insurance Institutions in Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Türkiye'de sosyal sigorta kuruluşları olan, Sosyal Sigorta Kurumu, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un tek çatı altında birleştirilmesi üzerine bir model hazırlamak amacıyla yapılmaktadır. Tek çatı altında birleştirmenin literatürdeki anlamı bize üç farklı birleştirme modeli anlatmaktadır. Bu birleştirme modelleri, birincisi sosyal sigorta kuruluşlarının tek bir bakanlık allında toplanması, ikincisi sosyal sigorta kuruluşlarının tek bir sosyal güvenlik kurumu altında toplanması ve üçüncüsü sosyal sigorta kuruluşlarının tavsiye edilerek tek bir sosyal güvenlik kurumu kurulmasıdır. Tek çatı altında birleştirme için hazırlanacak model öncesinde, Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminin genel yapısı ile soysal sigorta kuruluşları olan Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'un hukuki, yönetim, finansal ve denetim yapılan incenelenerek, bu eksen çerçevesinde sosyal güvenlik ve sosyal sigorta sisteminin analizi yapılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma soncunda, sosyal sigorta kuruluşlarının tek çatı altında birleştirilmesi ile ilgili olarak sosyal güvenlik sistemimizdeki eksikler çerçevesinde, sosyal sigorta kuruluşlarının tavsiye edilerek yeni bir sosyal sigorta kuruluşu kurulması önerisi hazırlanmış ve bu modelin sağlayacağı yararlar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This exploratory study aims to discuss the unification of social insurance institutions including Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı and Bağ-Kur. Simply stated, the meaning of unification has three basic reflections: Unyfying the social insurance institutions under a uniqe ministry; unyfying the social insurance institutions under a uniqe social security institution; liquidation of social insurance institutions and constructing a new social security munition. As well as the evaluation of unification which is proposed as the way of being crisis prone; we suggest a new social insurance unification model through recycling current system and its problems. Before the construction of the model unifying social security institutions; the general structure of Turkey's social security system and the social insurance institutions, SSK, Bağ-Kur and Emekli Sandığı legal, administrative, financial and supervisory structure has examined; from this point of view, social security and insurance systems' analysis has been made. As a result of this study, in regards of unifying social security institutions under an umbrella structure, deficiencies in the Turkish Social Security System are considered, and liquidation of existing institutions are recommended for the purpose of establishing a new unifying structure, and the benefits of the new model are analyzed.