Application of geigers method to western Turkish earthquakes
Geiger metodunun batı Türkiye depremlerine uygulanması
- Tez No: 14595
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZNUR MİNDEVALLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geiger's Method, Earthquake Location, Western Turkish Earthquakes, Azimuthal Variations of Earthqukes. Science Code s 606.03.01 - iv
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET GEÎSER METODUNUN BATI TÜRKİYE DEPREMLERİNE UYGULANMASI MERDAN, Gül tekin Mühendi si i k Fakül tesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü,, Y. Lisans Tez Yöneticisi s Y. Doç. Dr. öz nur Mindevallı 162 Say-fa, Haziran, 1991 Bu çalışmada Geiger metodu ile Batı Türkiye depremlerinin kaynak parametreleri bölgesel sismik istasyonlar ve uygun hız modeli kullanılarak hesaplanmıştır. Ayrıca, verilerin bölgenin tektoniği ile olabilecek ilişkileri de araştırılmıştır. Geiger metodunda en küçük kareler yöntemi kullanılır. Çözüm için ortaya çıkabilecek duyarsızlıklar sönümlü en küçük kareler yöntemi kullanılarak ortadan kaldırılır. Batı Türkiye depremlerinin kaynak parametrelerinin, bölgesel sismik istasyonlar ve önceden belirlenmiş hız modeli ile saptanmasının mümkün olduğu sonucuna varılmıştır. Geiger metodu ile elde edilen odak parametrelerinin, uluslararası sismik merkezin - v -yayınladığı sonuçlarla karşılaştırılması, depremler ile istasyonlar arasındaki as i mutların maksimum değişim yönlerinin» bölgedeki genel tektonik ile mukayese edilebileceğini göstermiştir. Azimutların maksimum değişimleri, Ege kıyısında K-S yönünde ve çalışma alanının güneydoğusunda KE
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF GEIBER'S METHOD TO WESTERN TURKISH EARTHQUAKES MERDAN, Gultekin Faculty of Engineering Department of Geological Engineering, ii.Sc. Thesis Supervisors Asst. Prof. Dr. Oznur MINDEVALLI 162 Pages s June, 1991 In this study, Geiger's method for locating epicentral locations of western Turkish earthquakes using local seismic stations and suitable velocity model was applied. The solution of Geiger's method involves least squares. Using damped least squares in solution of Geiger's procedure eliminates unstable conditions for solution. The potential of data to define tectonic features was also tested. The epicentral locations for western Turkish earthquakes using local seismic stations and pre-determined velocity model was proved to be possible. - Ill -The comparison of the source parameters obtained using the Geiger's method with the published ISC data showed that the maximum azimuthal variations could be compared with the general tectonics of the area. It was found that the maximum azimuthal variations were clustered in two main directions namely NS at the Aegean coast and NW-SE at southeastern part of the study area. These directions were seen to correlate with the major extensional directions of Western Turkey.