İlköğretim 2. kademe öğrencilerinin saldırgan davranışlar gösterme düzeylerine göre boş zaman değerlendirme etkinliklerinin incelenmesi
Investigation of the degree of agressive behavior according to the use of free time by second level elementary students
- Tez No: 145970
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Boş zaman, Boş zaman değerlendirme, Aktif boş zaman değerlendirme, Pasif boş zaman değerlendirme, Saldırganlık, Free time, Use of free time, Use of active free time, Use of passive free time, Aggression
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
11 ÖZET İLKÖĞRETİM 2. KADEME ÖĞRENCİLERİNİN SALDIRGAN DAVRANIŞLAR GÖSTERME DÜZEYLERİNE GÖRE BOŞ ZAMAN DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİNİN İNCELENMESİ Ersim ÇIPLAK Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Sabahattin Çam Nisan, 2004, 96 Sayfa Bu çalışmada, ilköğretim 2. kademe öğrencilerinin saldırgan davranışlar gösterme düzeylerine ve cinsiyetlerine göre boş zaman değerlendirme etkinliklerinin farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Örneklem, Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan ilköğretim okullarının 6., 7. ve 8. sınıflarına devam eden 346 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veriler,“Boş Zaman Değerlendirme Anketi”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde ve ki-kare tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, saldırganlık düzeyi yüksek olan Öğrencilerin daha çok sportif etkinliklerle boş zamanlarım değerlendirdikleri bulunmuştur. Saldırganlık düzeyi düşük olanların ise, sanatsal/yaratıcı etkinlikler yaptıkları tespit edilmiştir. Pasif boş zaman değerlendirme etkinliklerine bakıldığında, saldırganlık düzeyi yüksek ve saldırganlık düzeyi düşük öğrencilerin en çok eğlendirici ve dinlendirici etkinlikleri yaptıkları saptanmıştır.Cinsiyete göre, kızların daha çok sanatsal yaratıcı etkinlikleri yaptıkları bulunmuştur. Erkeklerin ise, sportif etkinlikleri daha çok yaptıkları saptanmıştır. Pasif boş zaman değerlendirme etkinliklerine bakıldığında, kızların ve erkeklerin en çok eğlendirici ve dinlendirici etkinlikleri yaptıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT INVESTIGATION OF THE DEGREE OF AGRESSIVE BEHAVIOR ACCORDİNG TO THE USE OF FREE TİME BY SECOND LEVEL ELEMENTARY STUDENTS Ersun ÇIPLAK Master Thesis, Department of Educational Sciences Advisor: Ass. Prof. Dr. Sabahattin Çam April, 2004, Page 96 In this study, use of free time by second level elementary school students was investigated according to the degree of aggressive behavior and gender. The study group was composed of 346 students of the sixth, seventh and eighth grades in elementary schools found in the Seyhan District of Adana. During the research, the data was obtained by the utilization of a“Use of Free Time Questionnaire”. Methods for detenmning frequency, percentage and chi-square were used in evaluation of the data. According to the findings of the research, students with a high degree of aggression frequently spent their free time in sports. Those with a low degree of aggression took part in artistic or creative activities. When the activities during use of passive free time were evaluated, it was found mat both those with high levels of aggression and those with low levels took part in entertaining and restful activities. When it comes to gender, girls usually took part in artistic and creative activities and boys, in sports. When the activities during passive free time were evaluated, it was found that both girls and boys took part in entertaining and restful activities.