Para kurulu sistemi ve uygulamaları
Currency board sistem and arrangements
- Tez No: 146010
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT ERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Kurulu, Sabit Kur, Konvertibilite, Döviz Kuru
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET PARA KURULU SİSTEMİ VE UYGULAMALARI Omurzak JOLDOSHBAEV Yüksek Lisans Tezi, İktisat Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nejat ERK Şubat 2004, 69 sayfa Geçirdiğimiz son seneler Para Kurulu Sistemine olan ilginin yeniden canlandığına şahit olmuştur. Bu çalışma başarılı Para Kurulu Sistemi için gerekli unsurların tartışmasını yapacaktır, uygun makroekonomik politika uygulamasına ek olarak, otoriteler Para Kurulu Sistemine geçiş döneminde gidişatın teknik yönlerini hazırlarken dikkatli olmalılar. Hazırlıkların boyutu ülkeden ülkeye değişmektedir, ama bununla birlikte gerekli olan genel değişiklikler; merkez bankası kanununun değişmesi, hükümetin nakit ve borç idare faaliyetlerinin yeniden organize edilmesi şeklinde sıralayabiliriz. Son zamanlarda bankacılık sektöründe problemler yaşamış olan ülkeler için ek hazırlıklar gerekecektir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT CURRENCY BOARD SİSTEM AND ARRANGEMENTS Omurzak JOLDOSHBAEV Master Thesis, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Nejat ERK February 2004, 69 pages The past years have witnessed a revival of interest in the adoption of Currency Board arrangements. This master thesis argues that the successful establishment of a Currency Board requires, in addition to adopting appropriate macroeconomic policies, the authorities make careful preparations on the technical aspects of the transition. Although the range of necessary preparations will vary from country to country, these will generally involve changing the central bank law, reorganizing the government's cash and dept management activities. Additional measures are required for countries that recently experienced banking sector problems. Kev words: Currency Board, Fixed Rate, Convertibility, Exchange Rate.