İkinci Yeni'nin poetikası
Poetics of the İkinci Yeni
  1. Tez No: 146011
  2. Yazar: ALİ SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: modern Turkish poems, İkinci Yeni, poetica
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ill ÖZET İKİNCİ YENI'NIN POETIKASI AH SELÇUK Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mustafa APAYDIN 2004,VHI+96 sayfa Bu çalışmamızda, modern Türk şiirimiz içerisinde yer alan İkinci Yeni'nin poetikası incelenmiştir. ikinci Yeni, başlangıcında da gelişimi içerisinde de ortak bir bildiri yayımlamamıştır. Bu bakımdan İkinci Yeni'nin öncü şairlerinin ayrı ayrı poetik metinlerinin birbirleriyle ortaklıkları ve karşıtlıkları çerçevesinde incelenmesi edebiyat tarihimiz açısından önem taşımaktadır. Çalışmamızın amacını da bu çaba oluşturmaktadır. Elinizdeki çalışma, İkinci Yeni şairlerinin şiir üzerine genel değerlendirmelerinin ve şiirin iç sorunlarına dair, içerik ve yapıyla ilgili görüşlerinin incelendiği iki bölümden oluşmuştur. Çalışmamızda İkinci Yeni'nin, şairleri arasında yer yer yakınlıklara, ortaklıklara rastlansa bile bir bütün olarak ortak bir poetika ortaya koyamamış,* hatta birbirleriyle karşıt duran görüşleri içerisinde barındıran; Garip'in önünü açtığı yeni şiir anlayışından beslenerek, bu beslenmenin izlerini taşıyarak ona karşı duran, bazen onunla ortaklaşan bir poetikanın sahibi olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler" modern Türk şiiri, İkinci Yeni, poetika
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT POETICS OF THE IKINCI YENI AH SELÇUK Higher Bachelor's Degree Thesis, Main Science Branch of Turkish Language and Literature Adviser: Doç. Dr. Mustafa APAYDIN 2004.VIII+96 pages In this study, poetics of the İkinci Yeni which takes place in the modern Turkish poems is studied carefully. İkinci Yeni, published a common theme both at the beginning and witnin its development. From this point of view studying the distinct poetic text of the advance poets of the İkinci Yeni within the frame of their being common and contrast between themselves has great importance for our history of literature. And this forms the aim of our study. This study is formed from two parts in which the İkinci Yeni poets' general evaluation of the poems, inner problems of them and their ideas about content and structures are exmined. In this study even if there is sometimes closeness and commonness between the poets of the İkinci Yeni as a whole a common poetica couldn't put forth. Even by nurturing from the Garip's new poem ideas which includes the opposite views and standing against it by carrying the trace of this nurtiring, the coming conclusion is that they sometimes have the common poetica.