İkinci yeni şiirinde metaforik yaklaşımlar
Metaphorical approach to the second new poetry
  1. Tez No: 430740
  2. Yazar: UĞUR BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Metafor, İkinci Yeni, Şiir, Edebi Sanat, Metaphor, Second New, Poetry, Literary Art
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı,İkinci Yeni Şiir Hareketi poetikasını benimsemiş, bu şiir anlayışının poetikasına uygun şiirler kaleme almış şairlerin, şiirlerinde geçen metaforlu söyleyişleri saptamak ve bu kullanımların şiir diline, Türk edebiyatına ve Türk diline olan etkisini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada İkinci Yeni Şiir Hareketi mensubu şairlerin şiirlerinde geçen kapalılığı aydınlatabilmek ve İkinci Yeni Şiir Hareketi'ni anlamlandırarak okuyucuya sunmak temel hedeflerimizdir. Bu hedef doğrultusunda şiir sanatının diğer sanatlardan farkına değinilmiş, şiiri düzyazıdan ayıran özellikler saptanmış, İkinci Yeni Şiir Hareketi'nin ne olduğuna, hangi sosyal, kültürel ve edebi şartlar altında ve nasıl ortaya çıktığına, İkinci Yeni poetikasını benimsemiş ve bu anlayışla yazmış şairlere, etkisi altında kaldığı edebi akımlara, öncüllerine ve ardıllarına değinilip İkinci Yeni şairlerinin şiir anlayışlarından bahsedilmiştir. İkinci Yeni Şiiri'nin ardından şiirde kullanılan sanatlardan bahsedilmiş ve özellikle şiirde anlamı bireyselleştiren metafor üzerinde durulup metaforla ilgili sanatlar tanıtılmıştır. Metaforu tam anlamıyla idrak edebilmemiz için çalışmada metaforun tarihi gelişimi ve edebiyat çerçevesinde kullanımlarından örnekler verilmiştir. Çalışmada İkinci Yeni Şiir Hareketi şairlerinin, hareketi bütün olarak tamlayıcı eserleri incelenerek eserlerdeki metaforik kullanımlar saptanmıştır. Yapılan bu metafor saptama çalışmasında tarama modeli uygulanmış ve mecazlar yoluyla nitel veri toplama yöntemi uygulanmıştır. Bu çalışmada veri çözümleme ve yorumlama tekniği olarak kaynak taraması, içerik analizi ve betimsel analizden yararlanılmıştır. Kaynak taraması ve fişleme yöntemiyle elde edilen veriler, amaca ulaşmak için belirtilen alt problemlere uygun olarak tasnif edilmiş ve bunlara dayalı olarak saptamalar yapılmıştır. Bu saptamalar doğrultusunda İkinci Yeni şairlerinin, bu şiir hareketinin anlayışını yansıtan şiirlerindeki örtülü anlamlar ve kapalılıklar giderilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the metaphor utterances of Second New poets and find out the effects of these utterances to poem language, Turkish literature and Turkish language. In the study, our main purposes are illuminating the indirection of Second New poets and giving meaning to Second New in Turkish poetry. For this reason; we referred the differences of poetry from other art works and determined the differences of poetry from prose. We also mentioned what the Second New in Turkish Poetry was and in which social, cultural and literary circumstances it occurred. Moreover, we referred to the poets having internalized Second New Current, their antecedents, successors and their poem perspective. In addition to Second New Poetry, the arts used in poetry were mentioned and especially metaphor was focused and arts including metaphor were presented. We explained the development of metaphor in history and gave examples to usage of them in literature in order to clarify what metaphor really is. In the study, we examined the Second New poet's poems and determined the metaphors in them. While determining these metaphors, scanning model was applied and qualitative data collection method was carried out. In our study, we got benefit from searching sources, content analysis and descriptive analysis as data analysis and interpretation technique. The data we obtained with source scanning and profiling technique were classified according to the sub problems to achieve the goals and we made evaluations concerning these problems. Thanks to these evaluations, we tried to eliminate closeness and implicit meanings of Second New poets.