Using of isotope technique in hydrological modeling for representative basins
Temsili havzalar için hidrolojik modellemelerde izotop tekniğinin kullanımı
- Tez No: 14622
- Danışmanlar: PROF.DR. H. DOĞAN ALTINBİLEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: izotop teknikleri, doğal izotoplar, hidrolojik modelleme, hidrograf ayırma, Isotope techniques, environmental isotopes, hydrological modeling, hydrograph separation
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
TEMSİLİ HAVZALAR İÇİN HİDROLOJİK MODELLEMELERDE İZOTOP TEKNİĞİNİN KULLANIMI Hani QASEM Mühendislik Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticileri: Prof. Dr. H. Doğan Altmbilek ve Doç. Dr. Ali Günyaktı 141 sayfa, Haziran 1991 ÖZET Ankara Güvenç havzasından toplanan değişik su örnekleri için bir izotop analizi yapılmıştır. Yağmur sularından, yeraltı suyundan, yüzeyaltı sularından ve dereden alınan su örnekleri, çeşitli bileşenlerin akıma olan katkılarını incelemek için, Tritium (T), Deuterium (D) ve 0xygen-18 (O- 18) için analiz edildiler. izotop konsantrasyonunun örnekleme süresince geniş bir değişimi gözlendi. En büyük değişiklik kar örneklerine aittir, çünkü kar yağışı ve örnekleme işlemi arasında buharlaşma meydana gelmektedir.1989 su yılında Güvenç havzasında oluşan 9 taşkın için yapılan analizlerden şu sonuçlar bulunmuştur : (a) Yeraltı suyu ortalama katılım yüzdesi takriben 61; (b) yüzeyaltı suları ortalama katılım yüzdesi aşağı yukarı 24; ve (c) geri kalan kısım, yüzey! akımı katılım; yüzdesidir. Böylece, Güvenç havzasındaki akımın büyük ölçüde yeraltı suyu ile beslendiği anlaşılmaktadır. Dokuz taşkının hidrograf bileşenleri için, hesaplanan ve ölçülen gerçek değerler arasındaki korelasyonu bulmak için bir regrasyon analizi yapıldı. 0.99 korelasyon katsayısı ile bu korelasyon yapılan çalışma sonuçlarının uyumunu gösteriyor ve izotop tekniğinin hidrograf bileşenlerin ayırma analizindeki güvenilirliğini kanıtlıyor.
Özet (Çeviri)
USING OF ISOTOPE TECHNIQUE IN HYDROLOGICAL MODELING FOR REPRESENTATIVE BASINS Hani QASEM Faculty of Engineering Department of civil Engg., Ph.D. Thesis supervisors: Prof. Dr. H. Doğan Altınbilek and Assoc. Prof. Dr. Ali Günyaktı 141 pages, June 1991 ABSTRACT An isotope analysis was carried out for different water samples collected from Güvenç basin in Ankara, samples taken from precipitation, groundwater, subsurface water, and streamflow were analyzed for Tritium (T), Deuterium (D), and Oxygen-18 (0-18) to study the quantitative contribution of various components to the streamflow. wide spread of isotope concentration was observed throughout the sampling duration. The largest variations belong to snow samples because of evaporation taking place between snowfall and sampling process. IllFrom the analysis of nine storm events in Güvenç basin during water year of 1989, it was found that: (a) the average percentage contribution of groundwater flow is about 61; (b) the average percentage contribution of subsurface flow is approximately 24; and (c) the rest is the contribution of overland flow. Thus, the streamflow in Güvenç basin is mainly dominated by groundwater flow. A regression analysis was carried out in order to find the correlation between the calculated and the actually measured values for hydrograph components of nine storm events. With the correlation coefficient of 0.99 this correlation shows a very good fitness of the results and proves the reliability of the isotope techniques in hydrograph separation analysis.