23 numaralı Tokat Şer'iye sicili, transkripsiyon ve değerlendirilmesi
- Tez No: 146295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tokat, Sivas, Tokat, Sivas
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 542
Özet
ÖZET Bu çalışma, 1818-1819 yıllarına ait“23 Numaralı Tokat Şer'iye Sicil Defteri”nin transkripsiyonunu ve transkripsiyonu yapılan belgeler ışığında 1818-1819 yıllarında Tokat'ın ekonomik ve sosyal hayatına ait gelişmelerin değerlendirmesini içermektedir. Esas itibariyle bir transkripsiyon çalışması olan bu tez, Tokat'a ait Şer'iye sicil defter koleksiyonunun 1818-1819 yıllarına ait bölümünün günümüze aktarılması ve Tokat'ın Yakınçağ tarihi içerisindeki yerine, ekonomik ve sosyal alanlarda katkıda bulunmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmamız üç ana bölüm etrafında değerlendirilmelidir. Birinci bölümde Şer'iye sicillerinin Osmanlı Diplomatik ilmi içerisindeki yeri, Şer'iye sicillerinin amaç, kapsam ve içeriği hakkında bilgi verilmiştir.“23 Numaralı Tokat Şer'iye Sicil Defteri”içerisinde mevcut kayıtlar Şer'iye sicillerin genel muhteviyatı içerisinde kritiğe tabi tutularak belgeler tasnif edilmiştir. İkinci bölümde transkripsiyonu yapılan“23 numaralı Tokat Şer'iye Sicil Defteri”belgeleri esas alınarak 1818-1819 yılında Tokat'ın ekonomik ve sosyal hayatına dair tespitler yapılmıştır. Üçüncü bölümde“23 numaralı Tokat Şer'iye Sicil Defteri”nin transkripsiyonlu metni, sicil defterinin metni ve“23 Numaralı Tokat Şer'iye Sicil Defteri”esas alınarak hazırlanmış sözlük çalışması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT This study encompasses the transcription of Seriye register, numbered 23 of Tokat for the years 1818-1819 as well as the evaluation of economic and social developments in Tokat in the years 1818-1819 in the light of transcripted documents. Though being basically a study of transcription, the present thesis is intended to unveil the Seriye register collection of Tokat for the years 1818-1819, and to make an economic and social contribution to the position of Tokat in the modern time history. The study is composed of three main chapters. The first chapter has information about the position of Seriye registers in the Ottoman diplomatics in addition to the goal, scope and content of the said registers. The records in Seriye register, numbered 23, of Tokat have been analyzed in accordance with the content of Seriye registers in general, this arranging the said documents. The second chapter includes evaluations relating to the economic and social life in Tokat of 1818-1819 on the basis of the documents contanied in Seriye register, numbered 23, of Tokat. The last chapter consists of the transcription of Seriye register, numbered 23, original texts as well as a study of vocabulary prepared taking the said register as the basis.