XIII. Yüzyılda Musul şehri
The city of mosul in 13rd century
  1. Tez No: 146359
  2. Yazar: ALİ HAVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLHALİK BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Musul, Atabegler, Selçuk, Moğollar, Moğol İstilası, Mosul, Atabegs, Seljook, Mongols, The Mongols invasion
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi s XHL Yüzyılda Musul Şehri Ali HAVAN Fırat Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı Elazığ 2004, Sayfa 1+194 İslam dünyasının en kargaşalı dönemlerinden biri olan XIII.yüzyil bu sıkıntıları da tabii olarak incelemekte olduğumuz Musul Şehri'ne de taşımıştır. Bir asır içinde birkaç sefer el değiştiren idari yapı sosyal hayatı da derinden etkilemiştir. Atabegler döneminde kültür ve medeniyet seviyesinde ilerleme kaydeden Musul, Atabeglerin ardından iktidar olan Bedreddin Lü'lü' döneminde de bu seviyeyi devam ettirmiştir. Ne var ki bu yüzyıl içinde İslam dünyasını derinden etkileyen Moğol istilasının ikinci dalgası neticesinde Musul şehri tamamen Moğol idaresine girmiştir. Bu durum tabii olarak kültür ve medeniyet seviyesinin biraz duraklamasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
n SUMMARY Ph Thesis The City Of Mosul In 13rd Century Ali HAVAN Universty of Fırat Social Science Institute Turkish History Department Elazığ 2004, p. H+ 194 The 13rd century which was one of the most chaotic period of Islamic World has naturally brought problems to Mosul city that we are analysing. The government which has changed several times in one century has affected social life deeply. Atabegas improvements have continued in Lu'lu's period which has governed after Atabegs that has progressed in culture and civilization as well. The Mosul city has been captured and completely governed by Mongols. Therefore, this 2nd Mongol invasion has affected Islamic World deeply in this century. As though this condition has caused some waiting in culture and civilization progress.