İlköğretim okullarında uygulanan mesleki çalışmalarda (seminer dönemi) yaratıcı drama uygulamasının öğretmenlerin iletişim becerilerine etkisi
The effect of creative drama practices during vocational studies (seminar period) on the communication skills of theachers in primary schools
- Tez No: 303912
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Çalışmalar (Seminer Dönemi), İletişim Becerileri, Kişilerarası İletişim, Yaratıcı Drama, Düz Anlatım, Vocational Studies (Seminar Period), Communication Skills, Interpersonal Communication, Creative Drama, Lecturing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Eğitim, yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Bu süreçteki gelişmelere ve değişimlere bağlı olarak öğretmenler, gelenekselleşmiş öğretim yöntemlerinin yanı sıra, ihtiyaca cevap veren alternatif öğretim yöntemlerini de kullanan, aktaran, çağdaş eğitim perspektifi içerisinde yenilikçi, yaratıcı, iletişime açık bireyler olmak zorundadır. Mesleki bilgilerin gelişmelere bağlı olarak hızla eskimesi, kişilerarası iletişimin öneminin artması, mesleki çalışmaların gerekliliğini daha da açığa çıkarmaktadır.Bu araştırma ile Kartal Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu`nda mesleki çalışmalar (seminer dönemi) kapsamında iletişim becerileri konusunda yaratıcı drama ve düz anlatım yöntemlerinin etkililiğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada, Kartal Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu öğretmenlerinden toplam 50 öğretmen yer almıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ersan ve Balcı tarafından geliştirilen ?İletişim Becerileri Envanteri? kullanılmıştır. Envanter deney ve kontrol gruplarına program öncesinde ön test olarak uygulanmıştır. Ön test ölçümünün ardından deney grubuna 12 saatten oluşan yaratıcı drama yönteminin ve kontrol grubuna da aynı süreyi kapsayan düz anlatım yönteminin kullanıldığı iletişim becerileri eğitim programı gerçekleşmiştir. Uygulamaların ardından deney ve kontrol gruplarına aynı ölçme aracı son test olarak uygulanmıştır. Verilerle ilgili istatistiksel analizler Windows/SPSS 13.0 programında değerlendirilmiştir. İletişim becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimlerde kullanılan yaratıcı drama ve düz anlatım yöntemlerinin etki düzeyini ve fark olup olmadığını anlamak için Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılarak gruplar arasında karşılaştırma yapılmıştır.Yapılan analizler sonucunda, iletişim becerileri açısından düz anlatım yöntemi ve yaratıcı drama yöntemi zihinsel, duygusal ve davranışsal boyutlarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education is a lifelong process. Depending on the improvements and changes during this process, in addition to traditional teaching methods (techniques), teachers have to be individuals who can use alternative teaching techniques and convey (transfer) them to their students. Moreover, they have to be innovative and open to communication in the light of contemporary education. The fact that professional knowledge wears out so quickly due to the developments, it is obviously essential to give emphasis on professional studies and follow the innovations due to the increasing importance of interpersonal communication.The aim of the present survey was to compare the effectiveness of ?creative drama? and ?traditional techniques? used at ?Kartal M.E. V. Primary School? during vocational seminars. 50 teachers from ?Kartal M.E. V. Primary School? participated in the present study. There were two groups in this survey, namely experimental and control groups. In order to collect the data, ?communicative skills inventory? which was developed by Ersan and Balcı was used. This inventory was applied to the ?experimental? group and to the ?control? group as the pretest before our program. After the assessment of the pretest, the experimental group took an educational program of communicative skills through creative drama techniques for 12 hours, whereas the control group took the same course through traditional techniques. After these applications, the same means of assessment was given once again to both groups of teachers. The analysis related to the data was evaluated by ?windows/SPSS 13.0 program.To be able to see the impact and understand the difference between ?Creative Drama?, and ?traditional techniques?, which are used to improve the communicative skills during the training sessions, ?Mann Whitney U? and ?Wilcoxon Marked Desks Test? were used. The analyses revealed that traditional techniques were only effective in terms of mental conditions, whereas creative drama could affect not only the mental conditions, but their emotions and behavioral patterns as well.