Hz. Aişe'nin siyasi olaylardaki rolü
Role of Hz. Aişe in political events
  1. Tez No: 146390
  2. Yazar: EMİNE CANKAT MAHMAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM TUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Aişe, Siyaset, Hz. Muhammed
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HZ. AİŞE'NİN SİYASİ OLAYLARDAKİ ROLÜ Emine Cankat MAHMAT Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı İslam Tarihi Bilim Dalı 2004, Sayfa: 56 Hz. Muhammed (sav) ilk evliliğini 25 yaşında iken Hz. Hatice ile Mekke'de yapmıştır. Daha sonra sırası ile Hz. Şevde, Hz. Aişe, Hz. Hafsa, Hz. Zeyneb binti Huzeyme, Hz. Ümmü Seleme, Hz. Zeyneb binti Cahş, Hz. Cüveyriye, Hz. Safiye, Hz. Ümmü Habibe, Hz. Mariye Hz. Meymune ve Hz. Reyhane ile evlenmişdir. Bu evlilikleri sosyal ve siyasi nedenlerle yapmışdır. Hz. Muhammed (sav)'in üçüncü hanımı olan Hz. Aişe, Hz. Ebubekir'in kızıdır. Peygamberin Hz. Hatice'den sonra en çok sevdiği hanımıdır. Hz. Aişe pek çok yönüyle diğer peygamber hanımlarından farklıdır ve onlardan daha âlimdir. Hz. Aişe 18 ya da 28 yaşındayken Peygamber Efendimiz vefat etmiş ve Hz. Aişe dul kalmıştır. Hz. Osman dönemine kadar siyasete karışmamıştır fakat bu dönemde bazı haksızlıklara karşı çıkarak siyasete adım atmıştır. Hz. Aişe Hz. Osman'ın şehit edilmesi sırasında Mekke'de bulunuyordu. Hz. Zübeyr ve Hz. Talha ile beraber Hz. Ali'nin hilafetine karşı çıkarak, Hz. Osman'ın kanını isteyerek bir topluluk oluşturmuşlardır. Olayları öğrenen Hz. Ali'de ordu oluşturmuştur. İki taraf Basra yakınlarında karşılaşmışlar ancak savaş niyetinde değillerdir. Aradaki elçiler vasıtasıyla barış sağlanacakken Sebeiyye grubunun çalışmaları sonucu savaş patlak vermiştir. Her iki taraftan da insanlar şehit edilmiştir. Bu savaşa Cemel Savaşı adı verilmiştir. Savaşı Hz. Ali kazanmıştır. Hz. Aişe yaptıklarından pişman olmuş ve bir daha da siyasete karışmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis HZ. AÎŞE'NİN SİYASİ OLAYLARDAKİ ROLÜ Emine Cankat MAHMAT The University of Fırat Social Sciences Institute Main Science Barandı of Islamic History 2004, Page : 56 Prophet Mohammed (pbuh) made his first marriage to Hatice in Mekke when he was 25 years old. After that he married to Şevde, Aişe, Hafsa, Zeyneb binti Huzeyme, Ümme Seleme, Zeyneb binti Cahs, Cuveryriye, Safiye, Ümmü Habibe, Mariye, Meymune and Reyhane. The marriages he made are due to social and political reasons. Prophet Mohemmed's third wife Aİşe is Ebubekir's daughter. She was the one whom prophet Mohemmed loved the best after Hatice. Aişe is different from his other wives and is more educated. When Ayşe was 18 or 28 prophet Mohemmed died so she became widow. She wasn't mixed up with politics till the period of Khalif Osman, but she had to join politics because of some of the unfair treatments, done against her. Aişe lived in Mekke when Khalif Osman was killed. She was against the Caliphate of Ali together with Zubeyr and Talha and wanted the revenge of Osman and consisted a group. Ali consisted a group of army, too. Both groups met in a place around persion Gulf but their aim was not to fiht. Justas they were about to hav© a peace agremem with the help of envoys the war broke out with the struggles of Sebeiyye group. People died from both groups. This war is called Cemel. Ali won the war. Aişe was very sorry for this and decided not to deal with politics after that. Key works: Hz. Aişe, Politics, Hz. Muhammed.