İlk kaynaklara göre Sıffîn Savaşı'nda Amr bin el-As'ın rolü
The role of Amr ibn al-'As in the battle of siffin, according to first sources
- Tez No: 660167
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Cemel Vak'ası, Sıffîn Savaşı, Hakem Olayı, Tahkîm, Amr b. el-Âs, Hâricîler, Battle of Camel, Battle of Sıffîn, Arbitrator Case, Arbitration, Amr ibn al-'As, Kharijites
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İslam Tarihinde Hz. Osman'ın katledilmesiyle başlayan fitne olaylarının ilki, Cemel Savaşıdır. Bu olayda, başında Hz. Âişe, Talha ve Zübeyr'in bulunduğu taraf, Hz. Osman'ın katillerinden hesap sorulmasını istedi. Bunun neticesinde on üç bine yakın sahâbînin öldürülmesiyle sonuçlanan Cemel Savaşı meydana geldi. Cemel Savaşını, Hz. Osman'ı katledenlerin saklandığı ve korunduğu düşüncesini savunan Şam valisi Muâviye'nin Hz. Ali'ye biat etmemesi izledi. Bunun neticesinde Sıffîn Savaşı meydana geldi. Bu savaş, Hz. Ali'nin ordusu galip gelmek üzere iken, Muâviye'nin safında yer alan büyük bir savaş ve siyaset dâhisi olan Amr b. el-Âs'ın hamlesiyle şekil değiştirdi. Amr b. el-Âs'ın mızrakların üzerine Mushaf takmak suretiyle barış istemesi ve iki taraf arasında uzlaşmanın sağlanması için hakemler atanması (Tahkîm) teklifi ile savaş sona erdi. Hz. Ali tarafının hakemi olarak Ebû Mûsâ el- Eş'arî, Muâviye tarafının hakemi olarak Amr b. el-Âs tayin edilmiştir. Hakem Olayı'nda siyâsî dehasını konuşturan Amr b. el-Âs, bu esnada bir taktik uyguladı. Bu taktikle Hz. Ali'nin halifelikten azlettirilip, Muâviye'nin halife olmasına sebep oldu. Hz. Ali ile Muâviye arasında yaşanmış siyâsî bir çekişmenin neticesi olan Sıffîn Savaşı, İslam Tarihinde ayrılıkçı düşüncelerin ortaya çıkmasında çok önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmiştir. Bu olay neticesinde, günümüzde hala ayrılıkçı ve katı düşüncenin sembolü olan Hâricîlik ortaya çıkmıştır. Gerek Sıffîn Savaşı'nda gerekse Hakem Olayı'nda gelişen olaylarda büyük rolü bulunan Amr b. el-Âs ile ilgili İslam Tarihçilerinin ve İslam Alimlerinin yorumları da birbirinden farklı olmuştur. Kimi tarihçiler olanlardan tamamen Amr b. el-Âs'ı sorumlu tutarak yoğun bir şekilde eleştirirken, kimileri de olanları içtihat olarak yorumlamışlardır. Bazı alîmler de bu konuda herhangi bir fikir belirtmeyerek sessiz kalmayı tercih etmiştir. Yorumların farklılığında en büyük etkenlerden biri, mezhep farklılığı ve taassubu olduğu gerçeğidir ki bu göz ardı edilemez bir durumdur.
Özet (Çeviri)
In Islamic History, the first of the strife events that started with the murder of Uthman is the Battle of Camel. In this case, the party led by A'isha, Talhah, and Zubayr, asked Osman's murderers to be held to account. As a result of this, the Battle of Camel occurred, which resulted in the killing of nearly thirteen thousand companions. The Battle of Camel was followed by the failure of Muawiyah, the governor of Damascus, to pay allegiance to Ali, who advocated the idea that those who murdered Osman were hidden and protected. As a result of this, the Battle of Siffin occurred. This battle changed shape with the move of Amr ibn al-'As, who was a great war and political genius on the side of Muawiyah, while Ali's army was about to prevail. The battle ended with the proposal of Amr ibn al-'As to demand peace by attaching a Mushaf on spears and to appoint arbitrators (Arbitration) to ensure reconciliation between the two sides. Abu Musa al-Ashari was appointed as the arbitrator of Ali's side, and Amr ibn al-'As was appointed as the referee of the Muawiyah side. Amr ibn al-'As, who spoke his political genius in the arbitrator incident, applied a tactic in the meantime. With this tactic, Ali was removed from the caliphate and Muawiyah became caliph. The Battle of Sıffîn, which was the result of a political conflict between Ali and Muawiyah, was accepted as a very important turning point in the emergence of separatist ideas in Islamic history. As a result of this event, Kharijites, which is still the symbol of separatist and rigid thought, has emerged today. The interpretations of the Islamic Historians and Islamic Scholars about Amr ibn al-'As, who played an important role in the events that developed and transformed both in the Battle of Siffin and the arbitrator incident, were also different from each other. While some historians strongly criticize Amr ibn al-'As completely responsible for what happened, some also interpreted what happened as jurisprudence. Some scholars have also preferred to remain silent, not expressing any opinion on this issue. One of the biggest factors in the difference of interpretations is the fact that there are denomination difference and bigotry, which cannot be ignored.