Üniversite gençliğinin evlilik ve aile kurumuna yaklaşımı (Fırat Üniversitesi uygulaması)
University students' approach to the institution of marriage and family (The application of Fırat University)
- Tez No: 146400
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHTAP YEŞİLORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, üniversite gençliği, eş seçimi, evlilik, aile, aile kurumu, Youth, university students, choosing mates, marriage, family and the institution of family
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
n ÖZET Yüksek Lisans Tezi Üniversite Gençliğinin Evlilik ve Aile Kurumuna Yaklaşımı (Fırat Üniversitesi Uygulaması) Maşallah MUTLU j Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı 2004, Sayfa: X + 96 Bu çalışma,“Üniversite Gençliğinin Evlilik ve Aile Kurumuna Yaklaşımı”nı belirlemeye yönelik bir alan araştırmasıdır. Araştırmanın evreni Fırat Üniversitesi son sınıfta okuyan örgün öğretim öğrencileridir. Araştırmanın örneklemi, evrenin %10'u olan 212 öğrenciden oluşmaktadır. Örneklem grubu ise küme örneklemesi yolu ile fakültelerin öğrenci sayılan ile orantılı olarak belirlenmiştir. Anket formu 54 sorudan oluşmaktadır. Sorular, üniversite gençlerinin düşünce ve tercihlerini mikro düzeyde ortaya çıkarmaya yönelik hazırlanmış, verilen cevaplar titizlikle incelenmeye ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırmada genel olarak deneklerin tercihlerinde, doğup büyüdüğü aile ve sosyal çevre ve bunun eş seçimi, eşin seçim biçimi, nikah, düğün merasimi, kurulan ailenin yerleşim yeri ve aile tipi, çocuk sayısı üzerinde etkili olduğu gözlenmiştir. Gençlerin geleneksel Türk aile yapısı ile Batılı/modern aile yapısı arasında bir tercih yapma noktasında olduğu, bir geçiş süreci yaşadığı ve bu geçişin mimarlarının da bu dönem üniversite gençliği olduğu varılan sonuçlardandır.
Özet (Çeviri)
m SUMMARY Master Thesis University Students' Approach to the Institution of Marriage and Family (The Application of Firat University) Maşallah MUTLU Firat University The Institute of Social Sciences The Department of Sociology 2004, Page: X + 96 This is a field work which aims to reveal the university students' approach to the institution of marriage and family. The research group is the students of Firat University who attend the fourth class. The sampling of the research consists of 212 students who are 10 percent of the research group. The sampling which is proportional to the number of students for each faculties. The survey consists of 54 questions. The questions were prepared to find out the university students' choices and thoughts at micro level and the answers were examined and evaluated carefully. It was observed that the social environment and the family life have a great influence on the choices of the subjects of this experiment and these factors also affect choosing mates, the way of choosing mates, wedding ceremonies, settlement the family type and the number of children. In conclusion, Youth has to make a choice between the conventional Turkish family structure and the Western/modern family structure, They undergo a transition period and the university students are the founders of this period.