1928-1960 yılları arası Kaysei basını
Kayseri press between 1928-1960
  1. Tez No: 146494
  2. Yazar: HAKİ AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Basın, Demokrasi, Kayseri, Press, Democracy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
1928-1960 YILLARI ARASI KAYSERİ BASINI ÖZET Kayseri coğrafi konumu ve tarihi süreçte yaşadığı olayları ile her zaman önemli bir merkez olmuştur. Anadolu tarihine yön veren olaylara sahnelik etmiştir. Bulunduğu bölgenin doğal bir merkezi olmasının avantajlarım yaşamıştır. Bu avantajlı durum zaman zaman dezavantaja dönüşmüş, sık sık saldırılara uğramıştır. Türklerin hakimiyetine girmesiyle beraber huzurlu dönemlerde başlamıştır. Milli Mücadele yılların da önemli işlevler üstlenen Kayseri Halkı Cumhuriyetin kurulmasına özverisiyle destek vermiştir. Tarih boyu bilim ve devlet adamları yetiştirmiştir. Osmanlı Devleti döneminde üç kıtada yüzlerce eser bırakan Mimar Sinan Kayserili olarak Türk Milletinin yetiştirdiği en büyük sanatkarlardandır. Kayseri coğrafi açıdan bulunduğu konumu sayesinde karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşımında oldukça elverişli bir alt yapıya sahiptir. Ulaşım imkanlarının sağladığı kolaylıkla Cumhuriyet döneminde Kayseri ticari ve ekonomik açıdan büyük atılımlar gerçekleştirmiş, bölgenin merkezi haline gelmiştir. Kayseri basın faaliyetleri 1910 yıllarında Erciyes Gazetesi ile başlamıştır. Milli Mücadele yıllarında çıkarılan gazeteler kamuoyuna ülkedeki gelişmeleri duyurmakta çok yararlı olmuştur. Harf inkılabı ile birlikte Kayseri basım bir takım güçlüklerle karşılaşmıştır. Ancak zaman içinde gelişimi devam etmiştir. Türkiye'nin çok partili hayata geçişinde Kayseri basını şehrin olayları takibinde önemli roller oynamıştır. 1950- 1960 yıllan arasında ise basın daha da iyi bir gelişme trendi yakalamıştır. Kamuoyu bu gelişmeler paralelinde daha sağlıklı haber alma imkanına kavuşmuştur.
Özet (Çeviri)
KAYSERİ PRESS BETWEEN 1928-1960 ABSTRACT Owing to its geographical situation and the events that it experienced throughout the history, Kayseri has been a signifcant center. It has been a stage to the events which determined the history of Anatolia. It has alweys enjoyed the advantages of being the natural center of the region. This advantageous situation sometimes turned out to be a disadvantage and it aften exposed to attacks. Being under the rule of Turks a peac ful age has started. During the National Independence War it functioned important roles and made important contributions to the foundation of the Republic. It raised valuable statesmen and scientists throughout the history. Sinan the Architect, who has left hundreds of works m three continents, is one of the most important artists brought up in Kayseri. Thanks to its geographical situation, it has a very suitable infra-structure for high-way, railway and air transportation. Owing to these advantages, Kayseri has devoloped a lot in terms of economy and trade during the Republic Era and has become the center of the region. Press life in Kayseri started with the newspaper Erciyes Gazetesi in 1910. The newspaper published during the National Independence War in informing the public about the latest news. Kayseri press faced with some difficulties during the Letter Revolution. But within the time it continued its devolopments. Kayseri Press played important roles in letting people know about the lotest news during the process in which Turkey began to experience multi-political party democracy. In 1950s İt had a sustainable devolopment trend. Thanks to this devolopment public had the chance get more accurate news.