Kurân'da fetih kavramı
Concept of fetih in the Qur'an
- Tez No: 146495
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kavram, Semantik, Fetih, Qur'an, Concept, Fetih, Semantic
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çalışmamız, Kuran'ı anlama ve yorumlamaya yönelik kavramsal ve konulu tefsir çalışmasıdır. Fetih kelimesinin Kur'an'daki kavramsal yapısı incelendi. Semantik alan çalışmalarında istifade edilen etimolojik ve tarihi semantik ilkelerinden faydalanıldı. Kavramın daha iyi anlaşılması için ilişki içinde bulunduğu kavramlar arasındaki bağlantı gösterilip, konu bazında desteklenme yoluna gidildi. Çalışmadaki amaç, Kur'an'ın kullanmış olduğu kelime ve kavramların içi doldurularak yorumlamalardan kaynaklanan farklılıkları en aza indirmek ve Kur'an'ın daha doğru bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmaktır. Çalışmada ilk elden kaynaklara ulaşılmaya çalışıldı. Aksi takdirde tercüme ve çevirilere başvuruldu. Fetih kavramı Kur'an'daki yapısı içinde art zamanlı ve eş zamanlı olarak ele alındı. Daha sonra tarihi semantik düzeyinde ele alınarak taşıdığı anlam ortaya çıkarıldı. Fetih kavramının Kur'an'dan önce halk tarafından kullanıldığı, kavramsal aşamaya ulaşmadığı, daha sonra Kur'an'ın bu kelimeyi kendi bünyesinde kavramsallaştırdığı görüldü. Çalışma sırasında görülen eksiklik ise kavramsal düzeyde yapılan çalışmaların henüz usûl yönünden netlik kazanmamasıdır.
Özet (Çeviri)
This study is directed towards to find out and to explain concept oftheQur'an.The concept of Fetih in The Qur'an was researched structurally.At that time,have been benefited from principle of etimological and historical semantic. That is used in the semantic studies. The connections between concept of Fetih and other concepts which releated to it, was showed to be explained well The aim of this study is contribute commenting on The Qur'an and to reduce defference meanings, occured between The Quran vocabularies and its concepts İn this study, was struggled to reach first resourches, otherwise was applied to translated resourches The concept of fetih in the structure of The Qur'an was studied synchronicly and diachronicly. After that, it was studied in historical semantic to be found out its conceptic meaning Consequently, have been reached that, the concept of fetih in The Quran haven't been used by arabic people before The Qur'an came down. This vocabulary was increased the height of concept by the quran. The Qur'an made it his own concept.