Muhasebede yapılan yolsuzluklar ve hileli finansal raporlama: Vak'a analizleri
Corroptions in accounting and fradulent financial reporting: Case studies
- Tez No: 146515
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN UZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Hilesi, Bilgisayar Hilesi, Yaratıcı Muhasebe, Vak'a Analizleri, Accounting Fraud, Computer Fraud, Creative Accounting, Case Studies
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
İş dünyasının her gün yeni bir hile haberiyle sarsılması, işletmelerin şirket kültürü, etik, şeffaflık, iç kontrol ve iç denetim gibi kavramlara daha fazla önem vermesini sağlamıştır. Diğer yandan, muhasebe hilelerine birçok ülkenin önde gelen şirketlerinde dahi rastlanması, gerek kamunun gerekse akademisyenlerin bu konuya daha çok ilgi duymasına neden olmuştur. Çalışmada, muhasebe hileleri iki ana başlık altında incelenmektedir. Bunlar; işletme yönetimlerince yapılan hileler (hileli finansal raporlama) ve işletme çalışanlarınca yapılan hileler (varlıkların zimmete geçirilmesi) dir. Muhasebe hilelerinin oldukça olumsuz etkileri bulunmaktadır. İşletme yönetimlerince yapılan hileler her şeyden önce, işletmelerin muhasebe hesap ve işlemleriyle, bunlara bağlı finansal tablolarının gerçeğe aykırı bir şekilde düzenlenmesine sebep olmaktadır. Bununla birlikte, işletme çalışanları tarafından yapılan hileler, bir başka ifadeyle yolsuzluklar da göz ardı edilemeyecek bir düzeydedir. Muhasebe hileleri alanında yapılan bu tez çalışmasının amacı, muhasebe hilesi kavramının ne olduğunu, hangi eylemleri kapsadığını açıklamak ve muhasebe hilesi alanında önem kazanan bilgisayar hileleri ve yaratıcı muhasebe kavramları hakkında bilgi sunmaktır. Çalışmada ayrıca, muhasebe hileleri, dünyanın birçok üniversitesinde kullanılan ve gerçekten iyi bir öğrenme laboratuarı olarak kabul edilen, vak'a analizi yöntemi ile incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The companies has begun to give more importance to some concepts such as corporate governance, ethics, transparency, internal control, internal audit due to the fact that the business world comes face to face fraud news everyday. Moreover, both public and academicians has dealt with this matter much more than before as they come accross accounting frauds even in leading companies of many countries. In this study, accounting frauds have been examined under two main headings. These are; management frauds (fraudulent financial reporting) and employee frauds (misappropriation of assets). Accounting frauds have many negative effects. Principally, the frauds made by business management cause the unreal arrangement of companies' accounting calculations and the financial statements that depend on them. Also, the frauds; that is to say corruptions made by employee are at a level that can't be ignored. The purpose of this thesis concerned with accounting frauds is to explain what the accounting fraud concept is, which activities it covers and it also aims to give information about computer frauds and creative accounting concept that gain importance in field of accounting frauds. Additionaly, accounting frauds will be analyzed by using case study method which is used by several universities in the world and accepted as a rather useful learning laboratory.