Belediyelerde katı atık yönetimi (il belediyelerinde bir araştırma)
Solid waste managementin municipalities (a research in province municipalities)
  1. Tez No: 146536
  2. Yazar: SEVCAN GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Belediyeler, Katı Atık Yönetimi Uygulamaları, Yönetim Fonksiyonları, Turkey, Municipalities, Solid Waste Management Practices, Management Functions
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Ill ÖZET Belediyelerde Katı Atık Yönetimi (İl Belediyelerinde Bir Araştırma ) Yerleşik hayata geçişle birlikte ortaya çıkan katı atık sorunu, sanayileşme, kentleşme, nüfus artışı ve ekonomik gelişmelerle daha da büyüyerek çevre problemlerine sebep olmaktadır. Toplumların kalkınmışlık düzeylerine, siyasal ve toplumsal özelliklerine göre farklılık gösteren katı atık yönetimi Türkiye'de yerel yönetimler kapsamında belediyeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki il merkez belediyelerinin katı atık yönetimini belirlemektir. Anket yönteminin kullanıldığı bu çalışmada belediyelerin katı atık hizmetleri, katı atık yaklaşımları, konuyla ilgili yasal ve kurumsal düzenlemeler ve mevcut uygulamalar incelenmiştir. Bu araştırma sonucu elde edilen bulgular, belediyelerin sınırları içerisinde yaşanan en önemli çevre sorununun, katı atıklardan kaynaklandığım göstermektedir. Belediyelerin temizlik işleri birimleri tarafından sunulan katı atık hizmetlerinin, finansal kaynak yetersizliği nedeniyle etkin olarak verilemediği araştırma sonucunda elde edilen bulgular arasındadır. Bunun yanı sıra, entegre katı atık tesisleriyle ilgili projeler hazırlanmakta, bu projelerin finansmanında da uluslararası krediler kullanılmaktadır. Elde edilen bulgular, katı atık yönetiminin öneminin henüz tam olarak anlaşılmadığını ve konuyla ilgili çalışmaların başlangıç seviyesinde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Solid Waste Management In Municipalities (A Research In Province Municipalities) Solid waste problem appeared with settled life and growed with industrialization, urbanization, increasing population and economical development. and have caused to enviromental problems. Solid waste management is changing gradually according to community's development, social and political structure characteristics. In Turkey solid waste management is realized by municipalities within the scope of local governments. The aim of this study is to determine the solid waste management issues of province municipalities in Turkey. In this study, municipalities's solid waste service, solid waste approaches, legal and institutional structure and present practices are examined by inquery method. Findings which are avaible from this research show that the most important environmental problem in municipalities is originating from solid wastes. Solid waste services, which are prensented by municipalities' cleaning department are not effective because of inadequate financial sources. Besides this, some projects about integrated solid waste systems have been prepared and international credits were used in financing these projects. Findings indicate that the importance of solid waste management haven't been understood yet and workings about this subject are at the beginning level.