Genel lise öğrencilerinin sınav kaygısı ile ailenin sosyo-ekonomik düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi (Kayseri örneği)
The relation between the exam anxiety of high school students and their families' socio-economical statu
- Tez No: 146540
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Sınav Kaygısı, Sosyo-Ekonomik Düzey, Genel Lise, Anxiety, Exam anxiety, Socio-economical statu, High school
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada lise öğrencilerinin yaşadıkları sınav kaygısı ile ailelerinin sosyo ekonomik durumu arasındaki ilişki incelenmiştir. Genel lise öğrencilerindeki sınav kaygısı; cinsiyete göre, annenin eğitim düzeyine göre, annenin mesleğine göre, babanın eğitim düzeyine göre, babanın mesleğine göre, ailenin gelir düzeyine göre, öğrencinin kardeş sayısına göre farklılık göstermekte midir? Sınav kaygısının alt boyutları arasında ilişki var mıdır? Sorularına cevap aranmıştır. Araştırma Kayseri Lisesi, Sümer Lisesi, Hakkı Altop Lisesi, Kocasinan Lisesi, Behice Yazgan Kız Lisesi, Mustafa Eminoğlu Lisesi'nde okuyan 284 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırmada bilgi toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketler araştırmacı tarafından deneklere ulaştırılmış ve geri dönüşü sağlanmıştır. Deneklerden toplanan anketlere verilen cevaplar, bilgisayara işlenmiş; SPSS programı iîe çözümlenen verilerin frekans, yüzde, ortalama, standart sapma ve t- testi sonuçları alınmış ve daha sonra bu sayısal bulgular, tablolar haline getirilerek yorumlanmıştır. Kız öğrencilerin, erkek öğrencilere göre daha fazla kaygılı oldukları; sınav kaygısı nedeniyle oluşan bedensel tepkilerin, erkek öğrencilerde kız öğrencilerden daha fazla olduğu sonucu çıkmıştır. Annenin eğitim düzeyinin düşük olması sınav kaygısını artırmakta, eğitim düzeyi yüksek olan annelerin çocuklarının kaygı düzeyi, annesi okur yazar olmayan ailelerden sonra gelmektedir. Babanın eğitim durumu ile sınav kaygısının alt ölçeklerinden 'Gelecekle ilgili endişeler' alt ölçeğinden alman 'F' değeri 0.05 düzeyinde anlamlı bulunmuşturVI Babası okur- yazar olmayan çocuklar, en fazla gelecek endişesine sahipken, bunu sırasıyla üniversite mezunu, ilkokul mezunu ve lise mezunları babaların çocukları takip etmektedir. Ailenin gelir durumu sınav kaygısını olumlu anlamda etkilerken, kardeş sayısı sınav kaygısını etkilememektedir. Sınav kaygısı ölçeğinin alt ölçekleri arasında korelasyon ilişkisi olup olmadığı araştırılmış ve sonuçta sınava yeterince hazırlanamamakla ilgili endişeler ile genel sınav kaygısı arasında pozitif bir ilişkinin bulunduğu tespit edilmiştir. Sınav kaygısı ölçeğinin 7 alt boyutunun aralarındaki korelasyon ilişkisi poziftir.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out into the relations between the exam anxiety of high school students and their families' socio-economical status. The questions; if the exam anxiety which the high school students experience varies according to the sex, the educational level of the mother, the proffession of the mother, the educational level of the father, the amount of family's income, the brothers and sisters that the student has, and if there is any relation among the subcategories of exam anxiety have been researched. The research has been carried out on 284 students attending to Kayseri High School, Sümer High School, Hakkı Altop High School, Kocasinan High School, Behice Yazgan High School and Mustafa Eminoğlu High School. The groups are selected by using the random method to provide the samples represent the whole population A public survey is used as an item to collect data in the research. The questionnaires have been taken to the subject by the recearsher and taken back in the same way. Data collected from the subjects are registered using a compute»-, and by using SPSS computer programme, frequency, percentage, average, standard deviation, and t- test results are obtained, and later these numerical results have been interpreted demonstrating them on tables. The research has research to the conclusions that female students are more anxious than male students and the phsical reactions due to exam anxiety are more in male students whereas the mental reactions are more in female students than males.VIII The poor educational level of the mother increases the level of the exam anxiety, however the anxiety level of the students who are the children of the mothers who have a high educational level follows the illiterate families'.“F”value which was taken from the lower scale of anxiety about future and which is the lower scale of fathers education level and exam anxiety has been found considerable which the amount of 0.05. While the children of fathers who was not alliterde have the most about future than fathers who have elemantry school degree secondary who have high school degree, and lastly fathers who have universty degree follow them. The ecomonical status affects the exam anxiety positivaly but the number of brothers and sisters does not It has been studied if there is a correlation among the subcategories of the exam anxiety and it has been concluded that there is a positive relation between the concerns due to being unready for the exam and common exam anxiety. The corelation relation between the seven lower dimension of exam anxiety scale is positive.