İş tatmini ve örgütsel bağlılık: Kayseri'de bulunan büyük işletmelerin pazarlama elemanları üzerine bir uygulama
Job satisfaction and organizational commitment: An application on sales personnel on major enterprises in Kayseri
- Tez No: 146539
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR NAKİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş tatmini, örgütsel bağlılık, pazarlama elemanı, Job satisfaction, job commitment, sales personel
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
IV İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK : KAYSERİ'DE BULUNAN BÜYÜK İŞLETMELERİN PAZARLAMA ELEMANLARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA (ÖZET) Kayseri' de faaliyet gösteren büyük işletmelerin pazarlama elemanlarının iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeylerini demografik değişkenler aracılığıyla ölçmek; demografik özelliklerin iş tatmini ve örgütsel bağlılıkla olan nedensellik ilişkisini belirlemek; iş tatmini ve örgütsel bağlılık faktörleri itibariyle demografik özellikler arasındaki farkı ortaya koymak amacıyla yapılan bu araştırmada, personel sayısı 50'nin üzerinde olan işletmeler büyük işletme olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda Kayseri Sanayi Odası verilerine göre büyük çoğunluğu Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde bulunan 651 işletmenin 176'sı yâni % 27'si büyük işletme olup, bu işletmelerin tamamı örnek uzay olarak belirlenmiştir. Elde edilen verilerle yapılan regresyon analizi neticesinde, iş tatmini faktörleriyle demografik değişkenler arasmda bir sebep sonuç ilişkisi tespit edilememiştir. Bununla birlikte örgütsel bağlılıkla çocuk sayısı arasmda pozitif, örgütsel bağlılıkla eğitim durumu arasmda negatif ve iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasmda da zayıf bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca pazarlama elemanlarının; yaşının artması, eğitim seviyesinin düşmesi, işyerindeki çalışma süresinin azalması ve aldığı ücretin artması ile iş tatmininin ve pozisyonunun yükselmesiyle hem iş tatmininin hem de örgüte olan bağlılığının arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
JOB SATISFACTION AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT: AN APPLICATION ON SALES PERSONNEL OF MAJOR ENTERPRISES IN KAYSERİ (ABSTRACT) In this research accomplished in order to measure levels of job satisfaction and job commitment of sales personel employed in major enterprises of Kayseri using demographic variables; to determine the casuality relationship between demographic characteristics and job satisfaction/job commitment; and to reveal the differences of demographic characteristics in relation with factors of job satisfaction and job commitment, the enterprises employing more than fifty(50) personel are defined as major enterprises. Under this coverage, 176 enterprises out of 651 enteprises (that is 27 percent), most of them located at The Organized Industrial Area of Kayseri, are major enterprises, and all of subject enterprises are identified as sample space ones according to data submitted by Commerce Chamber of Kayseri. No cause relationship between factors of job satisfaction and demographics variables has been determined as a result of regression analysis carried out using obtained findigs. However, a positive relationship between job satisfaction and number of children; a negative relationship between job commitment and training and a poor relationship between job satisfaction and job commitment were detemined. Besides, it has been found that job satisfaction of sales personnel was increased by increase of age, decrease in education level, decrease of working time period in place of employment, increase in payment, and when his position advanced both job satisfaction and job commitment have icreased.