Küçük ve orta ölçekli hazır giyim işletmelerinde yeni ürün geliştirme faaliyetleri
New product development strategies of small and medium sized clothing enterprises
  1. Tez No: 146799
  2. Yazar: KADİR ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN ARIKBOĞA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: hazır giyim, rekabet üstünlüğü, yenilikçilik, yeni ürün geliştirme, küçük ve orta ölçekli işletme, KOBİ, clothing, competitive advantage, innovativeness, new product development, small and medium sized companies, SMEs u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez araştırmasında Ankara'daki küçük ve orta ölçekli hazır giyim üretim işletmelerinin yeni ürün geliştirme faaliyetleri, yetenekleri ve yeni ürün geliştirme yeteneklerinin işletme performansına etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Hazır giyim sektöründe işletmelerin yenilikçilik yetenekleri modanın sektöre yön vermesinden dolayı daha da ön plana çıkmaktadır. İşletmelerin yenilikçilik yeteneklerini destekleyen faktörlerin bilinmesi iç ve dış pazar performanslarının geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Araştırmanın evrenini, Ankara merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren ve Ankara Sanayi Odası'na kayıtlı hazır giyim üreticisi küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturmaktadır. Çalışmada, işletmelerin yenilikçilik özellikleri ve yeteneklerini ölçmek amacıyla bir anket geliştirilmiş ve örneklem içinde yer alan işletmelerin ziyaret edilmesi suretiyle veriler toplanmıştır. Toplanan verilerin analizinde, frekans dağılımları, ortalama, standart sapma, X2 (Ki kare) testi ve iki ortalamanın farkı için Student -t testi gibi istatistik teknikler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; İşletme ölçeği büyüdükçe işletmelerin yenilikçilik yeteneklerinin kaynağı olan tasarım birimleri daha önem kazanmakta, işletmelerde yenilikçilik ve tasarımlarda özgünlük anlayışı ön plana çıkmaktadır. işletmelerin tasarım birimlerinde çalışan sayısı ile işletmelerin yenilikçilik yetenekleri arasında ilişki bulunduğu anlaşılmıştır, işletmelerde tasarım bölümünde çalışanların sayısı azaldıkça yeni ürün geliştirmede karşılaşılan sorunlar ortaya çıkmaktadır. ihracat yapan işletmelerin yeni ürün politikası olarak daha özgün ürünler üretmeyi benimsedikleri, tasarım yeteneklerine daha fazla güvendikleri bu nedenle rakip ürünleri taklit etmeye ihtiyaç duymadıkları anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective of this study is to investigate new product development activities as well as capabilities of small and medium sized clothing enterprises in Ankara and examine its effects on business performance. Due to dynamics and shaping role of fashion in clothing sector, the innovative capabilities in the sector have a profound effect on survival. Awareness of company's innovative capabilities with its pillars would help to articulate policies to improve performances, both in domestic and international market. The universe of the study consist of small and medium sized clothing enterprises operating in Ankara, and are being registered as members to Chambers of Industry of Ankara. To measure the innovative capabilities of companies' and obtain data, a questionnaire developed and applied by visiting and personal interviewing to sampled firms in the region. Then these data analyzed statistically to obtain frequency distribution, means, standard deviation, X2 (Chi-Square) values, and for the identification of intergroup differences Student-t test has been applied. Result of the study can be summarized as follows; As the size of the firms' increases, importance of design department, which is the source of innovative capability of the firm, become critical and innovation and uniqueness of design, looms large. A positive relationship has been determined between number of employees in design department and innovative capabilities of the firms. Also, as the number of employees in design department decreases, companies start to face problems in new product development has been identified. Exporting companies found to adopt develop unique product production as a new product policy and rely heavily on their design capabilities. Also, they do not seem to needed to imitate competing products.