Bölük komutanı liderlik tarzları ile astlarının örgütsel bağlılık tutumları arasındaki ilişki
The relationship between the company leadership styles and cadets' organizational
  1. Tez No: 146809
  2. Yazar: MUSTAFA ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Leadership, Organizational Commitment. Committee: Prof. Dr. Mahmut Paksoy, Prof. Dr. İlhan Erdoğan, Prof. Dr.Erdal Tekarslan, Prof. Dr. Hüner Şencan, Doç. Dr. Gönen Dündar n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Davranış Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı Kara Harp Okulunda görev yapan muvazzaf subay bölük komutanlarının liderlik tarzlarıyla astlarının örgütsel bağlılığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bölük komutanlarının liderlik özellikleri dönüşümcü liderlik, etkileşimci liderlik ve serbest bırakıcı liderlik başlıkları altında incelenmiştir. Liderlik özelliklerinin tespit edilmesi maksadıyla 39 soruluk liderlik ölçeği geliştirilmiştir. Liderlik ölçeği dönüşümcü liderlik, etkileşimci liderlik ve serbest bırakıcı liderlik olmak üzere üç bölümdür. Öğrencilerin örgütsel bağlılıklarının ölçülmesi maksadıyla Meyer ve Allen'in geliştirdikleri 3 boyutlu (duygusal, devamlılık ve normatif) bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Her iki ölçekte 5 dereceli likert tipi ölçek olarak tasarlanmıştır. Her iki ölçekte öğrencilere uygulanmıştır. Ölçeklerin Cronbach Alfa değerleri sırasıyla dönüşümcü liderlik için 0,76, etkileşimci liderlik 0,84, serbest bırakıcı liderlik 0,73, duygusal bağlılık 0,79 ve son olarak normatif bağlılık 0,72 olarak bulunmuştur. Verilerin ortalama, standart sapma, güvenilirlik ve geçerlilik analizleri, korelasyon ve regresyon analizlerinin yanı sıra demografik değişkenler için varyans analizi ve t- testleri yapılmıştır. Bölük komutanlarının dönüşümcü liderlik özelliği ile astların örgütsel bağlılığı arasında 0,82 düzeyinde ilişki tespit edilmiştir. Dönüşümcü liderlik, çoklu regresyon analizinde duygusal bağlılığı pozitif yönde en fazla etkileyen liderlik tarzı olarak bulgulanmıştır. Anahtar Kelimeler : Liderlik, örgütsel Bağlılık. JÜRİ ÜYELERİ: Prof. Dr. Mahmut Paksoy, Prof Dr. İlhan Erdoğan, Prof. Dr.Erdal Tekarslan, Prof. Dr. Hüner Şencan, Doç. Dr. Gönen Dündar
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine relationship between company commander's transformational leadership, transactional leadership to the cadet's organizational commitment in the Turkish Army Academy. Leadership styles are taken as transformational leadership, transactional leadership and passive leadership by the terms of the thesis Questionnaire used for measuring leadership was consisted of 39 items. Leadership questionnaire has three parts, transformational, transactional and passive leadership styles. The instrument used for organizational commitment was the Meyer and Allen's three-dimension organizational commitment questionnaire. Both questionnaires were Likert five rating scale and cadets were asked to fill out both. In the testing reliability questionnaires' Cronbach Alfa are as follows, transformational leadership transformational leadership.76, transactional leadership.84, laissez faire leadership.73, affective commitment.79, and normative commitment.72; all of them consider satisfactory. Collected data was analyzed by the means, standard deviation, correlation, regression, t-test, and ANOVA. There was a statistically significant relationship between transformational leadership and affective commitment, and as multiple regressions transformational leadership is the main factor which explains affective commitment.