Özgül ağırlık profili ile yongalevhanın bazı teknolojik özellikleri arasındaki ilişkiler
The relationship between the density profile and some technological properties of particleboard
  1. Tez No: 146901
  2. Yazar: SAMET DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKAY NEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yongalevha, Özgül Ağırlık Profili, Bison Pres, Sürekli Pres, Soğuk Pres Basıncı, Yonga Rutubeti, Hammadde Rutubeti, Parafin Kullanımı, Ağaç Türü, Sıcak Pres Basıncı, Fiziksel Özellikler, Mekanik Özellikler, Yüzey Pürüzlülüğü, Particleboard, Density Profile, Bison Press, Continuous Press, Cold Pres Pressure, Particle Moisture Content, Raw Material Moisture Content, Paraffin Usage, Wood Type, Hot Press Pressure, Physical Properties, mechanical Properties, Surface Roughness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada; özgül ağırlık profili ile yongalevhanın bazı teknolojik özellikleri arasındaki ilişkiler incelenmiş olup, pres çeşidi, soğuk ve sıcak presleme basınçları, dış tabaka ağaç cinsi, dış tabaka yonga rutubeti, parafin kullanımı ve hammadde rutubetinin yongalevhanın fiziksel ( özgül ağırlık profili, kalınlığına şişme) ve mekanik özellikleri (eğilme direnci, elastikiyet modülü ve yüzeye dik çekme direnci) ile yüzey pürüzlülüğü üzerine etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda; sürekli pres kullanılarak üretilen levhaların yüzeye dik çekme direnci ve yüzey pürüzlülüğü değerleri bison preste üretilenlere göre daha yüksek bulunurken, kalınlığına şişme, eğilme direnci, elastikiyet modülü değerleri daha düşük çıkmıştır. Soğuk pres basıncının 7.5 kg/cm2'den 15 kg/cm2'ye çıkarılması levhaların tüm özelliklerini iyileştirmiştir. Ancak söz konusu basıncın 15 kg/cm2'den 20 kg/cm2'ye yükseltilmesi durumunda özelliklerde herhangi bir değişiklik kaydedilmemiştir. Sıcak prese giriş basıncının yükseltilmesi, yüzey düzgünlüğü, eğilme direnci, elastikiyet modülü üzerinde olumlu bir etki yapmıştır. Sıcak preslemede uygulanan çıkış basıncının arttırılması durumunda ise kalınlığına şişme ve yüzeye dik çekme direnci yükselmiştir. Yongalevha üretiminde dış tabakalarda kavak kullanılması durumunda teknolojik özellikler bakımından en uygun değerler elde edilmiştir. Dış tabaka yonga rutubetinin yükseltilmesi yüzeye dik çekme direnci hariç tüm levha özellikleri üzerinde olumlu etki yaratmıştır. Parafininin sadece orta tabakada kullanılması durumunda, eğilme direnci ve elastikiyet modülü değerleri iyileşirken, yüzey düzgünlüğü azalmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu; en uygun, teknolojik özellikler hammadde rutubeti % 55 olan odunlardan üretilen yongalevhalarda gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationships between the density profile and some technological properties of particleboard In this study, the relationships between the density profile and some technological properties of particleboard and effects of press type, cold and hot press pressures, wood type used on outer layers, the moisture content of the particle, paraffin usage and moisture content of the raw material on the physical (density profile, thickness swelling), mechanical (modulus of rupture, modulus of elasticity, and internal bond strength) and surface roughness of particleboard were examined. According to the results; while the boards pressed at continuous press had higher internal bond strength and surface roughness values than those of the boards pressed at bison press, these panels showed lower thickness swelling, modulus of rupture and modulus of elasticity properties. Increasing of cold press pressure from 7.5 kg/cm2 to 15 kg/cm improved all of the properties. However, increasing the pressure to 20 kg/cm did not change the properties of the panels. Increasing of entrance pressure of hot pressing positively affected the surface roughness, modulus of rupture, and modulus of elasticity. The thickness swelling and internal bond strength were improved by increasing exit pressure of hot pressing. The most appropriate technological properties were determined from the panels made from poplar wood in the outer layers. Increasing of particle moisture content improved all of the properties of the panels except for internal bond strength. Paraffin usage in the only core layer of the particleboard improved the modulus of rupture and modulus of elasticity and decreased the surface smoothness of the panels. According to the test results; the appropriate technological properties were obtained from the panels manufactured from raw materials at 55 percent moisture content.