İşletmelerde kendini yöneten takım uygulamaları: Üretim takımlarının güçlendirilmesi ile ilgili araştırma
Self-directed work team application in organizations
  1. Tez No: 146917
  2. Yazar: GÖKHAN BARANSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANIL KILINÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini yöneten takımlar, Güçlendirme, Self-directed work teams, Empowerment
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
ÖZET İŞLETMELERDE KENDİNİ YÖNETEN TAKIM UYGULAMALARI: ÜRETİM TAKIMLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA Doktora Tezi : İşletme Ana Bilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Tanıl Kılınç Ocak 2004, 308 Sayfa, 161 Kaynak Bu tez post-modern yönetim kavramı olarak kendini yöneten takımları ve yönetim sorumluluklarının takımlara devredilerek güçlendirilmesini incelenmektedir. Kendini yöneten takımlar ürün/hizmetin tamamının ya da bütünlüğü olan bir parçasının üretilmesinden takım olarak sorumlu; birden çok beceriye sahip elemanlardan oluşan; liderliğin paylaşıldığı güçlendirilmiş bir takımdır. Kendini yöneten takımlar karar verme gücü, enformasyon, bilgi/beceri ve ödüllerin iş gören düzeyine kaydırılmasını sağlayan etkin bir güçlendirme tekniğidir. Takımların, kendilerini yönetmeleri anlamında güçlendirilmesi, örgütlerin yönetim, organizasyon ve insan kaynakları sistemlerinde değişikliklerin yapılmasına ve takımlara uygun yöntemlerin kullanmasına bağlıdır. Araştırmanın temel varsayımıyla ilgili bulgulara göre, kendini yöneten takım uygulayan işletmelerde, uygulamayan işletmelere göre, takımların daha fazla yönetim/üretim sorumluluğu üstlendiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca araştırma yapılan işletmelerde kendini yöneten takım uygulaması ile takımlara uygun insan kaynaklan uygulamalarının birbirinden bağımsız olduğu saptanmıştır. Diğer yandan kendini yöneten takım uygulaması ile destek hizmetlerinin takımlarla bütünleştirilmesi faaliyetlerinin birbirinden bağımsız olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT SELF-DIRECTED WORK TEAM APPLICATION IN ORGANIZATIONS: RESEARCH ABOUT EMPOWERMENT OF TEAMS Ph. D., Business Administration Adviser : Prof. Dr. Tanıl Kılınç January 2004, 308 Pages, 161 References This thesis examines self-directed work teams which is a post-modern management concept, especially from the point of view transfering management responsibilities in order to empower teams. Self-directed work teams is a group of empowered employees who have the responsibility of producing the whole product/service or part of it as a group; consisted of multi-skilled employees and in which the leadership shared. Self-directed work teams are an effective technique of empowerment through transfering; power, information, knowledge/skills and rewards to the level of employees. The empowerment of teams in order to manage themselves depends upon the changes in management, organization and human resources systems and the use of methods suitable for teams. Among the most important findings concerning main assumption of research are as follows; the firm which uses self-directed work teams, the teams assume more responsibility than the firms that don't. Beside this finding no dependence has been found between the application of self-directed work teams and the application of human recource applications. On the other hand, no dependence between the application self-directed work team and integration of staff services with the teams.