İşletmelerde takım çalışması ve Türkiye'deki sanayi işletmelerinde uygulanması üzerine bir araştırma
Teamwork in firms and a research on implementation of teamwork at Turkish industry firms
- Tez No: 89476
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Takım, Kendi Kendini Yöneten Takımlar, Takım Çalışması, Takım Dinamikleri, Takım Oluşturma, Takım Liderliği, Takım Lideri. TEC ÎÜKSHKÖĞRCTM Ki, Team, Self-Directed Teams, Teamwork, Team Dynamics, Team Building, Team Leadership, Team Leader. J. A
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 430
Özet
Ill ÖZET İŞLETMELERDE TAKIM ÇALIŞMASI VE TÜRKİYE'DEKİ SANAYİ İŞLETMELERİNDE UYGULANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ferit ÖLÇER Doktora Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN Haziran, 1999, 410 sayfa Bu çalışmada, çalışma gruplarının geliştirilmesi ve fonksiyonları üzerinde durularak, örgütlerde takım davranışı konulan incelenmekte; bu çerçevede takım liderinin karşılaştığı sorunlar ve takım çalışmasını etkileyen faktörler tartışılmaktadır. Öncelikle, takımın tanımı, takım ile grup arasındaki farklar, takımların türleri, takımların fayda ve maliyetleri, etkili takımların ortak özellikleri, takım oluşturma aşamaları ve karşılaşılan sorunlar üzerinde durulmakta, takımın etkililiğini belirleyen faktörler ve takımı yönetirken karşılaşılan engeller incelenmekte ve yöneticilere takımların yüksek performans göstermelerindeki rollerini maksimize edecek önerilerde bulunulmaktadır. Ayrıca, Türkiye'deki işletmelerde takım çalışması uygulamalarını analiz eden bir alan araştırması da sunulmaktadır. Bu araştırma, takım çalışması etkililiğini belirleyen faktörlerin ortaya konması ve örgütsel amaçların başarılmasında karşılaşılan muhtemel sorunların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Buna göre çalışmamızın uygulama kısmında, 1997 yılı için Türkiye'deki 500 büyük firma üzerinde yapılan araştırma sonuçlan yer almaktadır. Araştırmanın örnek kütlesini 500 sanayi kuruluşlan arasından seçilen 150 işletme oluşturmaktadır. Anket yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma sonuçlan SPSS paket programında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT TEAMWORK IN FIRMS AND A RESEARCH ON IMPLEMENTATION OF TEAMWORK AT TURKISH INDUSTRY FIRMS Ferit ÖLÇER Ph. D. Thesis, Business Department Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN June 1999, 410 pages In this study, specifically, we have examine aspects of team behavior in organizations with an emphasis on understanding how worker group develop and function, what potential pitfalls team leader can face and factors that effect the teamwork are discussed. We define teams and distinguish them from group, describe various types of teams that exist; review the benefits and costs associated with teamwork; characteristics of effective teams are presented; identify some basic steps in creating teams and some of problems teams can create; examining the evidence regarding team effectiveness, the obstacles that sometimes lead teams to fail, and guidelines are provided for managers to help maximize their role in creating a high performance team. A fiied study which analyzed the implementation of teamwork at Turkish companies is also presented in the study. This study was conducted to find out the factors determining the effectiveness of the teamwork and to determine the potential issues that can face in achieving organizational objectives. The implemantation step in our consultative process brings about 500 largest companies of Turkey for 1997 initially research conducted. The sample size of this research is the 150 largest companies randomly selected among Turkish industry firms. In order to conduct this research, a questionnaire form was used and the results of research were evaluated by using a SPSS.