Immanuel Kant'ta bilgi-iman ayrımı
The difference between knowledge and belief in Immanuel Kant
- Tez No: 147021
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, sezgi, deney, iman, teorik akıl, pratik akıl, ide, hürriyet, ruh, Ölümsüzlük, Tanrı, irade, Knowledge, intuition, experiment, faith, theoretical reason, practical reason, idea, freedom, soul, immortality, God, will
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez Kant felsefesinde bilgi-iman ayrımı ile ilgilidir. Filozof,“Salt Akim Eleştiris'nin önsözünde ”imana yer bulmak için bilgiyi inkar etmek zorunda kaldım" demiştir. Kant' a göre, eğer sahip olduğumuz yargı sadece sübjektif açıdan yeterli, objektif açıdan yetersizse bu inanmadır. Sahip olduğumuz yargı hem objektif hem de sübjektif açıdan yeterli olduğu zaman ise bilgidir. Kant Tanrı 'nın varlığı, hürriyet ve ölümsüzlük problemlerinin bir bilgi meselesi olmadığını ileri sürer. Bütün bilgilerimiz deney ile başlar ancak bunlar hakkında deney mümkün değildir. Bu yüzden bunlar hakkında pratik akla dayalı bir iman söz konusudur. Teorik akıl tarafından aklın ideleri (Tanrı, hürriyet ve ölümsüzlük) olarak ortaya konulan fakat objektif gerçeklikleri ispat edilemeyen bu ideler, pratik akıl sayesinde objektif gerçeklik kazanmışlardır. Filozof Tanrı'nın varlığı, hürriyet ve ölümsüzlük hakkındaki geleneksel delilleri kabul etmemiştir. Ona göre, ahlâk delili bunlarla ilgili olan herhangi bir spekülatif ve metafiziksel delilden farklıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis is concerned with the difference between knowledge and faith in Kant's philosophy. Philosopher remarks“I must deny knowledge (wissen) in order to make room for faith”in his foreword of“Critic of Pure Reason”. According to Kant, if our holding of the judgment is only subjectively sufficient and objectively insufficient, it is believing (glauben). When our holding of judgment is sufficient both subjectively and objectively, it is knowledge. Kant asserts that the problems of God's existence, freedom and immortality aren't the problem of knowledge. All of the knowledge starts with experiment about these subjects but the experiment isn't possible. Therefore, faith based on practical reason is under consideration about these. On the part of theoretical reason, the ideas (God, freedom and immortality) which have been brought up as the ideas of reason but their objective realities haven't been proved, gained objective reality thank to the practical reason. Philosopher doesn't accept the traditional evidence for God's existence, freedom and immortality. To him, his moral evidence is different from any of the speculative or metaphysical arguments for related to these.