Faaliyet tabanlı maliyetleme ve bir tekstil sektörü uygulaması
Activity based costing and a practise of textile sector
  1. Tez No: 147190
  2. Yazar: TUNÇ EREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN AZİZ ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: FTM, Geleneksel yöntem, Faaliyet, Maliyet sürücüsü, Maliyet havuzu, Faaliyet merkezi, ABC, Traditional method, Activity, Cost driver, Cost pool, Activity centre
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
V ÖZET Bu çalışmada, 1990'lı yıllarda üretim ortamlarında meydana gelen değişiklikler sonucu, Faalryet Tabanlı Maliyetleme'nin (FTM) ortaya çıkışı incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde iki nokta üzerinde durulmuştur. Birinci nokta, küreselleşme ile bilgisayar ve robot teknolojilerinin (otomasyonun) modern üretim ortammı nasıl değiştirdiği; ikincisi ise maliyet muhasebesi ile ilgili bazı basit kavramlardır. İkinci bölümde; FTM ile ilgili yedi kavrama (kaynak, fealryet, değer kodlama çizelgesi, fealryet hiyerarşisi, maliyet havuzu, maliyet sürücüsü ve performans ölçüleri), FTM'nin neden ortaya çıktığına, tanımına., amaçlan ve özelliklerine, işletmede hangi aşamalardan geçtikten sonra kurulabileceğine, işletmeye sağladığı yararlara, geleneksel yöntem ile karşılaştırılmasına; FTM'yi uygulamak için gerekli koşullara ve kurmak için katlanılan maliyetlere yer verilirken, FTM'ye yöneltilen eleştiriler de bu bölümde incelenmiştir. Son bölüm FTM'nin bîr işletmedeki uygulamasıdır. Bu bölümde öncelikle, uygulama yapılan işletme ile ilgili bilgilere yer verilmiş (işletme profili, tarihçe, işletmenin hedefi, işletmedeki makineler, vb.), daha sonra FTM uygulaması anlatılmıştır. İlgili hesaplamalar hem geleneksel yönteme hem de FTM'ye göre yapılmıştır. Üçüncü bölümden sonra“Sonuç”ve“Ekler”kısımları vardır. Sonuç bölümünde tüm çalışmayla ilgili genel değerlendirmeler dile getirilmiştir. Ekler kısmmda ise üçüncü bölümde yer alan tekstil ile ilgili teknik kelimelerin açıklamalan verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, in 1990's how Activity Based Costing (ABC) has arised, as a result of the differences that occurred in production environments, was examined. The study consists of three chapters. In the first chapter two points was inspected. First point, how the globalization and computer-robot technologies (automation) changed the modern production environments. Second point is, some basic definitions about cost accounting. The second chapter consists of seven concepts that have relations with ABC (for example: source, activity, value added chart, activity hierarchy, cost pool, cost driver and the measures of performance), why ABC occurred, ABC's definition, ABC's aims and characteristics, after passing which steps ABC can set up in the company, ABC's benefits to the company, detailed comparison between traditional method and ABC, the required reasons for applying ABC, the costs which are endured to set up ABC and the criticisms which are directed to ABC. Last chapter is a practice of ABC in a company. In this chapter, first the knowledge of the company which the practise was done, (the profile of the company, the short history of the company, the aims of the company, the machines in the company, etc.) was given and later the practice of ABC told. The concerned accounts were done according to both the traditional method and ABC. After chapter three, there are conclusion and appendix parts. In the conclusion part there is a general evaluate about the whole study and in the appendix part some technical words about the textile sector that were used in the third chapter, was given.