Antalya yöresindeki beş yıldızlı otel işletmelerinde üst düzey yöneticilerin dönüşümcü liderlik niteliklerinin değerlendirilmesi
The study of the transformational leadership qualities of the upper administrators in five stars hotel managements in Antalya
  1. Tez No: 147310
  2. Yazar: ÖMER AKALIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, dönüşüm, dönüşümcü liderlik, vizyon, misyon, Leadership, transformation, transformational leadership, vision, mission
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
11 ÖZET Dönüşümcü lider; Bir örgüt veya sistemi belli bir vizyon çerçevesinde yeni bir düzleme taşıyan, bir sistemde temel dönüşümler sağlayan kişidir. Bu tanımdan hareketle, bugünkü işletmecilik anlayışının, değişime ayak uydurabilen, kendini sorgulayabilen, fırsatları görüp değerlendirebilen bir örgüt kültürü oluşturmaya ağırlık verdiği dikkate alındığında, örgütsel dönüşümcü liderliğin vizyoner, dönüşümcü ve sinerjistik etkisi kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Aslmda yeni bir kavram olan dönüşümün, örgütsel liderlik bağlanımda önem kazanmasının nedeni de bu anlayışın getirdiği bir zorunluluktur. Bu çalışma, 'Dönüşümcü Liderlik Kavramı' ışığında Türkiye'deki beş yıldızlı otel işletmelerinde yöneticilerin ne oranda bu kavrama uyduğunu, çalışanlarının gözünde bu insanların ne ölçüde dönüşümcü oldukları konusunda bir fikir sahibi olabilmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu nedenle de; 1. bölümde temel liderlik tanımlan, temel liderlik özellikleri, liderlik türleri ve liderlik teorileri ortaya konularak liderliğin günümüzdeki gelişimi için temel oluşturulmuştur. 2. bölümde ise günümüzde yeni liderlik yaklaşımları olan karizmatik liderlik ve dönüşümcü liderlik konuları üzerinde durulmuş ve ağırlıkla dönüşümcü liderlik kavramı, liderliğin örgütsel değişim üzerine etkileri, değişim kavramı konuları açıklanmıştır. Değişimin ve yönetim düşüncesindeki dönüşümlerin incelenmesi, dönüşümcü liderlik ve dönüşümün oluşma aşamalarının ortaya konulmasına imkan sağlamıştır. Böylelikle dönüşümcü liderliğin turizm sektöründeki önemi ve dolayısıyla çalışmanın önemi vurgulanmıştır. 3. bölümde ise Antalya yöresindeki beş yıldızlı otellerde dönüşümcü liderlik üzerine yapılan araştırmanın amacı ve önemi, işletmelerde dönüşümcü liderlik üzerinde uygulanan anket sonucunda elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve önerilerIll geliştirilmiştir. Gerekli görülen hususlar ve aksaklıklar yine Antalya ve Türkiye turizmi açısından altı çizilerek, çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV THE STUDY OF THE TRANSFORMATIONAL LEADERSHIP QUALITIES OF THE UPPER ADMINISTRATORS IN FIVE STARS HOTEL MANAGEMENTS IN ANTALYA The transformational leader is a person who places an organization at a new plane within the frame of vision and provides basic transformations in one system. In the light of this definition the concept of today's management should conform the variation, put to use the opportunities. When it is thought the abilities which today's administrators should have, transformational and sinerj istik effects of the leadership is understood easily with the explanation above. In fact the concept of the transformation is a must in organizational leadership. This study is prepared in the light of transformational leadership concept, to have an idea about, to what a great extent that the managers adjust to the concept in five stars hotels of Turkey and to what a great extent that the workers think that their managers are transformational leaders. Basic leadership characteristics, the basic leadership kinds are explained in the first part. In the second part the matters of charismatic leadership and transformational leadership, the new approaches of the leadership at present, are mentioned. Especially the concept of the transformational leadership, the effects of the leadership on organizational change and the concept of change are explained. The importance of the study is emphasized. In the third part, the purpose and importance of the research, made in five stars hotels of Antalya about the transformational leadership, are analyzed. Test results about the transformational leadership are appraised and some recommendations are proposed at the end.