Kent ve suç: Mersin'de genç suçluluğu üzerine sosyolojik bir araştırma
City and crime: A sociological research on juvenile crime in Mersin
- Tez No: 147311
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ERJEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Suç, Genç, Gençlik, Genç Suçluluğu, City, Urbanization, Crime, Juvenile, Youth, Juvenile Crime
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırma kent ve suç ilişkisi çerçevesinde Mersin'deki genç suçluluğunu inceler. Araştırma, genç suçluluğunun sosyo-ekonomik ve kültürel nedenlerini ortaya koymayı amaçlar. Araştırmada birden fazla veri kaynağı kullanılmıştır. Konuyla ilgili literatür bilgileri ve istatistiki verilerin yanı sıra, basma yansıyan genç suçluluğu ile ilgili gazete haberleri ve polislerle yapılan görüşmelerden elde edilen verilerden de yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda Mersin'de kentleşmeye paralel olarak suçlarda bir artışın olduğu saptanmıştır. Bu artış Türkiye ortalamasıyla paraleldir. Genç suçluluğu da Türkiye'deki genel duruma uygundur. Oran olarak, tüm suçlar içerisinde gençlerin işlediği suçlar düşüktür. Ancak, genç suçluluğunun artma eğiliminde olduğu söylenebilir. Bu araştırmada Mersin'de genç suçluluğunun önemli yönlerini ortaya koyan bazı bulguları şöyle sıralayabiliriz:. Suç işleyen gençlerin büyük çoğunluğu erkektir. Genç kızlar daha az suç işlemektedir.. Suç işleyen gençler, karakteristik özellikleriyle de uyumlu olarak daha çok bekardır. Evli gençler, daha az suç işlemektedirler.. Genelde suç işleyen gençlerin sosyo-ekonomik düzeyleri düşüktür ve Mersin'e göçle gelen kesimler içerisinde yer almaktadırlar.. Mersin'de gençlerin işledikleri suçlar oldukça çeşitlidir. Ancak, daha çok cinayet ve hırsızlık suçları diğer suç türlerine göre daha fazla işlenmektedir.. Araştırmadan elde edilen önemli bir bulgu da genç suçluluğu kavramı konusunda polislerin bilgi düzeyinin düşüklüğüdür. Aym zamanda Türkiye'de ve Mersin'de bu suçluluk türü hakkında adli, idari ve hukuksal bir alt yapının olmadığıIV gözlemlenmiştir. Bu bağlamda polisler genç suçluluğu konusunda adli ve idari anlamda bir yasal boşluğun olduğu görüşündedirler.
Özet (Çeviri)
This research is on juvenile crime in Mersin in the context of city and crime relationship. The aim of thisn research is to find out the socio-economical and reasons of juvenile crime. In this research, more than one data source has been used. Besides bibliographic information and statistical data, police records and newspaper news about juvenile crime have been used. It was found that, parallel to growing on a city there has been an increase in crime in Mersin. This increase is parallel to Turkey mean. Juvenile crime is also in accord with the general condition in Turkey. The mean of juvenile crime out of all crime is low; but there seems to be an increase in the juvenile crime. Some of the findings of this research about juvenile crime in Mersin are on follows: Most of the criminal juvenilien are males. Girls tend to commit a crime in a lower rate. Criminal juvenilien are mostly bachelors; married juveniles commit crimes in a lower rate. Most of the criminal juveniles are from low socio-economical class and belong to families migrated to Mersin.VI Juvenile crime in Mersin has variour forum; but murder and theft are chief crimes among others. Another important finding of this research is that the police don't have enough information and awareness about the nation of juvenile crime. Furthermore, it was observed that neither in Turkey nor in Mersin, there is judicial, bureaucratic and constitunional establishments about juvenile crime. Police, also think that in terms of juvenile crime, there is a disconnection between judicial and bureaucratic orders.