Mekanlarda gürültü kaynağı ile alıcı arasına yerleştirilen engellerle gürültü kontrolü üzerine bir çalışma
A Study on controlling of noise with barriers placed between noise source and receiver in places
  1. Tez No: 147364
  2. Yazar: MUSTAFA KAVRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMİZ ABDÜLRAHİMOV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Katmanlı Engeller, Gürültü Kontrolü, Ses Yutucu Malzeme, Sanayi Yapılan, Multi Layer Barrier, Noise Control, Voice Absorb Material, Industrial Buildings
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Sanayi yapılarındaki değişik amaçlı çalışmaların yürütüldüğü imalathanelerde, farklı gürültü düzeyine sahip makinalar arasına yerleştirilen engellerin gürültü azaltırdan bu çalışmada değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında çok katmanlı, değişik malzeme ve kalınlığa sahip sınırlı boyutlu, düzlemsel, L ve U biçimli engeller incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu çalışma; genel bilgiler, yapılan çalışmalar, bulgular ve irdelemeler, sonuçlar ve öneriler olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Genel bilgiler bölümünde; çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiş, gürültü kontrolüne ilişkin bilgiler verilmiştir. Çalışmada, kütle yasasına göre ses geçirimsiz düzlemsel engellerin kenarlarından dağılım nedeniyle meydana gelen gürültü azaltımının elde edilmesi amacıyla kullanılan bilgisayar modelinin oluşturulması için teorik bilgiler de verilmiştir. Yapılan çalışmalar bölümünde; çalışmanın yöntemi açıklanmış, ses geçirimsiz düzlemsel biçimli engellerin gürültü azaltım değerlerinin hesaplan için belli koşul ve varsayımlar belirlenmiş, bilgisayar programı oluşturulmuştur. Aynı zamanda Trabzon İli Arsin Organize Sanayii'nde yer alan HÎTAŞ A.Ş'nin imalathanesinde düzlemsel, L ve U biçimli çok katmanlı engellerle gerçekleştirilen deneysel çalışmanın hazırlanışı ve engel örnekleri tanıtılmış, ölçüm tekniği açıklanmış ve elde edilen deneysel sonuçlar sunulmuştur. Bulgular ve İrdelemeler bölümünde; Engellerde kullanılan malzemelerin özelliklerine, engelin boyutuna, biçimine, alıcı ve gürültü kaynağına olan konumuna bağlı olarak deneylerde elde edilen gürültü azaltım değerleri her durum için karşüaştuılmıştır. Ayrıca geçirimsiz engeller için deneysel olarak elde edilen sonuçlarla teorik olarak elde edilen sonuçlar da karşılaştmlmıştir. Sonuçlar ve Öneriler bölümünde; sanayi yapılarında kul lan, lan engellerin akustik özelliklerine ilişkin genel bir özet yapılmış, elde edilen genel sonuçlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
A Study on Controlling of Noise with Barriers Placed between Noise Source and Receiver in Places In this study, noise reduction of barriers placed between machines having various noise levels is evaluated in ateliers performed studies for different goals at industrial buildings. Multilayer, different thickness and materials, limited dimensions plane, L and U forms of barriers were investigated and evaluated in extend of this study. This study contains four selections as a general information, materials and method, results and discussion, conclusion and suggestions. In general information selection; the aim and extend of study were explained and it was given information about noise controlling. Also, it was given required theoritical information for constitution of computer model using to obtain noise reduction due to being scatter from corners of impervious plane form barriers as to mass law. In materisl and methods section; it was described the method of study, it was determined conditions and assumptions to calculate values of noise reduction for impervious plane form barriers and set up the computer program. Also, it was explaned how to set up the experimental study in HITAS Company in Arsin Industrial Complex in Trabzon, plane, L and U forms of multilayer barriers were explained, it was explained measurements technicals and given the experimental results. Results and discussion selection; obtained values of noise reduction from experiments were compared for each sitution depend on the properties; materials used in barriers, barrier dimension and form, location of receiver and noise source. In addition, experimental and theritical results were compared for impervious barriers. Conclusion and suggestion section; Extended summary about acoustic properties of barriers using in industrial building was presented and obtained conclusions were given.