U.S. foreign policy toward Central Asia: 1991-2003
ABD'nin Orta Asya'ya yönelik dış politikası: 1991-2003
  1. Tez No: 147586
  2. Yazar: JARKYN SAMANCHINA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BÖLÜKBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, Orta Asya, Dış Politika IV, the U.S, Central Asia, Foreign Policy 111
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, ABD'nin 1991-2003 döneminde Orta Asya'ya yönelik dış politikasını incelemiştir. ABD, Sovyet Birliği'nin yıkılmasından sonra, Orta Asya ülkelerinin demokrasi ve ekonomik reformlarının nasıl geliştiğine ilgi göstermiştir. Ancak, 11 Eylül 2001 olaylarından önce, ABD'nin beş yeni bağımsız ülkeye dönük politikası, bu trajik olaylar sonrası dönemdeki kadar net olmamıştır. Bu çalışma, ABD'nin Orta Asya'daki politikasının zaman içerisinde jeopolitik ve jeo-ekonomik faktörlerin etkisiyle evrimini ve giderek daha aktif olmasini tartışmıştır. ABD politikası terörizm nedeniyle bu ülkenin teyakkuz durumuna geçmesine koşut olarak ABD ve Orta Asya ülkeleri arasında bir stratejik işlbirliği hedefine yönelmeyle sonuçlanmıştır. Bu çalışma ABD'nin 19901ar ortasında fazla ilgili olmayan bir gözlemci rolünü benimserken, 20001er başlarında nasıl kararlı ve nüfuzunu kullanmak konusunda istekli bir ülkeye döndüğünü göstermeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the U.S. foreign policy in Central Asia from 1991 until 2003. The U.S. has been involved in the process of democratization and economic reforms in the Central Asian countries since the collapse of the Soviet Union. However, prior to September 11, 2001 events, the U.S. policies toward the five newly independent states, had not been as assertive as in the aftermath of the tragic events. The thesis will argue that the U.S. foreign policy toward Central Asia has steadily developed over time due to geopolitical and geo- economic factors. The U.S. policy culminated in the new strategic cooperation between the U.S. and the Central Asian states on the issue of terrorism. The thesis will demonstrate how the U.S. moved away from being almost a benign observer in the mid-1990s, to an assertive state interested in exercising its influence in the region after 2000.