Using Grice's cooperative principle and its maxims for analyzing coherence: A study on academic writing
Grice'ın İşbirliği İlkesinin ve onun alt ilkelerinin bağdaşıklık analizinde kullanımı: Akademik yazı üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 147585
  2. Yazar: DİDEM ÖZHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRİYE RUHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: bağdaşıklık, yazı, Grice'ın İşbirliği İlkesi ve onun alt ilkeleri vıı, coherence, writing, Gricean maxims v
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yazılı metinde bağdaşıklık, karışık ve belirsiz bir kavram olarak düşünülür fakat aynı zamanda iyi bir metnin önemli bir özelliğidir. Bu çalışma, bağdaşıklığın Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Modern Diller Bölümü (MDB) öğrencilerinin kompozisyonlarında incelenmesi ve bu kavramın öğretilmesine yönelik bir yaklaşım sunarak, bağdaşıklık konusuna katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, ODTÜ MDB ilk sınıf öğrencilerinin tartışmacı kompozisyonlarındaki bağdaşıklık özelliğini analiz etmek için, Grice'ın İşbirliği ilkesini ve onun alt ilkelerini içeren kapsamlı bir yaklaşım sunar. Bu amaca yönelik, 50 kompozisyon iki değerlendirici tarafından değerlendirildi ve aynı kompozisyonlar araştırmacı tarafından alt ilkelere uyulmadığı durumların belirlenmesi için incelendi. Ardından, değerlendirmecilerin yargıları ile her bir alt ilkenin kompozisyondaki uymama sayısı arasındaki orantı ve değerlendirmecilerin yargıları ile her bir alt ilkenin her kompozisyondaki ihlal vısayısı arasındaki orantı hesaplandı. Sonuçlar, bu değişkenler arasında önemli bir ters orantı olduğunu ve en fazla Nicelik alt ilkesi ile değerlendicilerin yargıları arasında ters bir orantı olduğunu gösterdi. Sonuçlar, Grice'ın İşbirliği İlkesinin ve onun alt ilkelerinin, öğrencilerin tartışmacı kompozisyonlarındaki bağdaşıklığı analiz etmede bir araç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Çalışmada, sonuçların kompozisyon analizi, öğretme, öğrenme ve değerlendirme süreçleri için ne gibi çıkarımları olduğu açıklanır.
Özet (Çeviri)
Coherence in written discourse is considered to be a complex and a fuzzy concept but it is, at the same time, a crucial feature of any well-written text. The present study aims to contribute to the field of the teaching of the concept of coherence by proposing an approach to analyzing coherence in students' essays in the context of the Department of Modern Languages (DML) at Middle East Technical University (METU) and to the teaching of the concept. The study suggests an approach involving Gricean maxims for analyzing coherence in freshman student argumentative essays at DML at METU. In order to achieve this aim, 50 essays were rated for coherence by two raters and the same essays were analyzed by the researcher for maxim violations. Next, the correlation between the raters' judgments and the number of maxim violations in each essay and the correlation between raters' judgments and the number of violations for each maxim in each essay was calculated. The findings IVrevealed a significant negative correlation between the variables and a negative correlation between the violation of Quantity maxim most frequently and the raters' judgments. The findings suggest that Gricean maxims can be used as a tool for analyzing coherence in student argumentative essays. The implications of this finding for the analysis of the essays, for the teaching, learning and assessment processes are discussed.