The prediction of psychological distress following a romantic relationship dissolution: Relationship characteristic, problem solving skills, and self-esteem
Romantik ilişki bitimi sonrası psikolojik sıkıntının yordanması: İlişki özellikleri, problem çözme becerileri ve kendilik değeri
- Tez No: 147588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sıkıntı, Romantik İlişki Bitimi, Benlik Öz Saygısı, Problem Çözme Becerileri, İlişki Özellikleri, Cinsiyet vı, Psychological Distress, Romantic Relationship Dissolution, Self- Esteem, Problem Solving Skills, Relationship Characteristics, Gender IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın temel amacı cinsiyet, ilişki özellikleri (ayrılıktan bu zamana kadar aradan geçen süre, ilişkide terk eden veya terk edilen taraf olma, ilişki süresi, cinsellik, ayrılık yaşanılan ilişkinin bugüne kadarki ilk ilişki olup olmadığı, herhangi bir güncel partnerin olup olmadığı, ilişkinin önemi, ayrılığın önemi), problem çözme becerileri ve kendilik değerinin romantik ilişki bitimi sonrası yaşanılan psikolojik sıkıntıyı yordayıcı olup olmadığım incelemektir. Bu çalışmada ayrıca ayrılıktan bu zamana kadar geçen süre ve ilişki süresi ile romantik ilişki bitimi sonrası psikolojik sıkıntının ilişkilerinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Örneklem, Ortadoğu Teknik Üniversitesi' nin son bir yıl içerisinde romantik ilişki bitimi yaşamış 213 öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler, katılımcılara Problem Çözme Envanteri, Kısa Semptom Envanteri, Rosenberg Kendilik Değeri Ölçeği veDemografik Bilgi Formu uygulanarak elde edilmiştir. Çalışmanın amaçlarım test etmek için çoklu hiyerarşik regresyon analizleri ve varyans analizleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, ayrılığın önemi, herhangi bir güncel partnerin varlığı, ayrılıktan itibaren geçen zaman, problem çözme becerilerinin aceleci yaklaşımı ve kendilik değeri romantik ilişki bitimi sonrası psikolojik sıkıntıyı yordamaktadır. Öte yandan cinsiyet, ilişki süresi, cinsellik, terk eden veya terk edilen taraf olma, ilişkinin önemi, ayrılık yaşanılan ilişkinin bugüne kadarki ilk ilişki olması ve problem çözme becerilerinin geriye kalan beş alt ölçeğinin (düşünen yaklaşım, kaçıngan yaklaşım, değerlendirici yaklaşım, güvenli yaklaşım, planlı yaklaşım) romantik ilişki bitimi sonrası psikolojik sıkıntıyı yordamadığı bulunmuştur. Buna ek olarak, ayrılıktan itibaren geçen zaman ve depresyon arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırma bulguları ilgili literatür eşliğinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to investigate whether gender, certain relationship characteristics (time elapsed since the dissolution, being the dissolver or the sufferer part, duration of the relationship, sexuality, the broken relationship being the first relationship ever, any present partner, importance of the relationship, importance of the dissolution), problem solving skills, and self- esteem were predictors of psychological distress following a romantic relationship dissolution. It was also aimed to examine the relationships between some relationship characteristics (duration of the relationship, and time elapsed since the dissolution), and psychological distress. The sample consisted of 213 Middle East Technical University students who were out of a romantic relationship within the last year. The data were gathered by iiiadministering Problem Solving Inventory, Brief Symptom Inventory, Rosenberg' s Self- Esteem Scale, and Demographic Information Form. Multiple hierarchical regression analyses, and analyses of variance were conducted to test the aims of the study. According to the results of the study, the importance of the dissolution, the status of any present partner, time elapsed since the dissolution, impulsive style of problem solving skills, and self- esteem were found as significant predictors of psychological distress following a romantic relationship dissolution. On the other hand, it was found that gender, duration of the relationship, sexuality, being the dissolver or the sufferer, importance of the relationship, the broken relationship being the first relationship ever, and and the remaining five subscales (reflective style, avoidant style, monitoring, problem- solving confidence, planfulness) of problem solving skills did not emerge as significant predictors of psychological distress. In addition, time elapsed since the dissolution yielded significant effect on depression. The findings of the study were discussed in the light of the relevant literature.