Maternal personality characteristics, affective state, and psychopathology in relation to children's attention deficit and hyperactivity disorder as-nd comorbid symptoms
Çocuktaki dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve eşlik eden belirtiler ile ilişkili olarak anne kişilik özellikleri, duygulanım durumu ve psikopatolojisi
- Tez No: 147591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksiklği, Hiperaktivite, Karşı Olma Karşı Gelme Bozukluğu, Davranım Bozukluğu, Anne Özellikleri, Kişilik, Baş Etme Becerileri, Depresyon, Kaygı, Attention Deficit, Hyperactivity, Oppositional Defiancy Disorder, Conduct Disorder, Mother Characteristics, Personality, Ways of Coping, Depression, Anxiety, Positive Affect, Negative Affect
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmanın amacı, DEHB tanısı alan ve almayan çocuklarda belli anne özellikleri (anne kişiliği, duygu durumu, ve baş etme becerileri) ile çocuğun Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, Karşı Gelme - Karşı Olma, ve Davranım Bozukluğu belirtileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Veriler Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinin Çocuk Ruh Sağlığı Bölümü ve İmge Çocuk Ruh Sağlığı Merkezinden henüz DEHB tanısı almış 77 ve Nebahat Keskin İlk öğretim Okulunda eğitim gören ve psikiyatrik tanısı olmayan 154 çocuktan oluşan toplam 231 çocuğun annesinden toplanmıştır. 154 tanışız çocuktan, 77 DEHB grubu katılımcıları ile aile geliri, anne eğitimi, çocuğun yaşı bakımından mümkün olduğu kadar eşleşen 77 katılımcı seçilmiştir. Sonuçlar: (1) Türkçe Büyük Beşli Kişilik Envanteri'nin (TBBKE) ve Yıkıcı Davranım Bozuklukları için DSM-IV'e Dayalı Tarama ve Değerlendirme Ölçeği'nin (YDBTDÖ) psikometrik özelliklerine bakılmıştır. TBBKE'nin iç tutarlılığı.51vıı (Yumuşak Başlılık) ile.75 (Duygusal Dengelilik) arasında değişmiştir. YDBTDÖ tüm alt ölçekleri.65 (Davranım Bozukluğu) ile.92 (örn., Dikkat Eksikliği) arasında değişen, orta ve yüksek düzeyde iç tutarlık katsayıları vermiştir. Ayrıca, TBBKE'nin eşzamanlı geçerliğine ve YDBTDÖ'nin ölçüt geçerliliğine bakılmıştır. Sonuçlar TBBKE'nin yeterli iç tutarlığı ve geçerliği olduğunu ve YDBTDÖ'nin iç tutarlığı yüksek, tanı alan ve almayan iki grubu başarıyla ayırt eden yüksek ölçüde geçerli bir ölçek olduğunu göstermiştir. (2) Anne özellikleri açısından iki grup arasındaki farklılıklar araştırılmıştır. Tanı alan çockların annelerinde daha yüksek düzeyde depresyon semptomlarına, olumsuz duygulanıma, daha düşük düzeyde olumlu duygulanıma, daha sık oranda nörotik kişilik tarzına rastlanılmıştır. (3) Tanı alan ve almayan her iki grup için ve tüm grup için ayrı ayrı yapılan regresyon analizleri, tanı alan ve almayan gruplardaki çocukların sergiledikleri belirti düzeylerinin farklı anne özellikleri ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Genel olarak tanı alan gruptaki çocukların belirtileri, annelerinin yüksek Negatif Duygulanımı, Depresyon ve Kaygı Belirtileri, düşük Pozitif Duygulanımı, düşük Dışa Dönüklük özelliği ile ilişkili olurken; karşılaştırma grubundaki çocukların belirtileri daha sıklıkla ve tutarlı olarak annelerinin Sorumluluk özelliklerinin düşüklüğü ile ilişkili bulunmuştur. Bu farkların DEHB tanısı olan çocukların, tanısı olmayan çocuklara oranla annelerinin bazı özellikleri karşısında daha hassas olmasından, toleransları ve telâfi etme becerilerinin daha düşük olmasından kaynaklanabileceği düşünülmüştür. Sonuçlar DEHB ve eşlik eden belirtilerle ilişkisi açısından anne özelliklerinin önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the association between specific maternal characteristics (i.e., parents' personality, depression, anxiety, affective state, and coping strategies) and childhood ADHD, Oppositional Defiant Disorder (ODD), and Conduct Disorder (CD) symptoms in children with and without the diagnosis of ADHD. Method: Data was obtained from 231 subjects including mothers of 77 children who were just diagnosed by Child Mental Health Departments of Hacettepe University or IMGE Child Mental Health Center and 154 children without any psychiatric diagnosis, who were receiving education from Nebahat Keskin Elementary School. Among 154 non diagnosed subjects the ones who match best with the 77 ADHD group participants were chosen, considering ages of the children, income of the family, and education of the mother. Results and Discussion: (1) Psychometric Characteristics of the TBFI and CARSS were examined. The internal consistency coefficients of the TBFI varied from.51 (for Agreeableness) to.75 (for Neuroticism) and all subscales of CARSS hadmoderate to high degree of internal consistencies ranging from.65 (Conduct Disorder) to.92. (e.g., Attention Deficit). Additionally, concurrent validity of TBFI and criterion validity of CARS S were studied. Results revealed that TBFI had sufficient internal consistency and validity, and also revealed that CARSS was a highly reliable and valid measure, successfully differentiating the diagnosed group from the non-diagnosed group on each subscale. (2) Group differences on maternal characteristics were examined. Compared to non-diagnosed children, children with ADHD had mothers with higher Depression symptoms, higher Negative Affect, higher Neuroticism, lower Positive Affect. (3) Regression analyses, which were conducted separately for each group and the whole group, revealed that different maternal characteristics were associated with symptoms of diagnosed and non-diagnosed children. In general while symptom levels of children, who have ADHD diagnosis, was associated with higher maternal Negative and lower Positive Affect and higher Depression and Anxiety symptoms, and lower Extraversion scores; symptom level of Comparison children was associated more with Conscientiousness. These differences were explained by means of the fit between maternal characteristics and vulnerability, lower tolerance, lower adaptation, and compensation skills of children with ADHD (when compared to Comparison group). Results addressed the importance of maternal factors regarding its association with presence, and the severity of ADHD and comorbid symptoms of children.