Turkish construction firms in the Russian Federation
Rusya Federasyonu'nda Türk inşaat firmaları
  1. Tez No: 147592
  2. Yazar: DEVRİM ŞAVLI
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-Rus İlişkileri, Yurtdışı İnşaat İşleri vıı, Turkish Russian Relations, Overseas Construction Works
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, Türk inşaat firmalarının, gelişen Türk-Rus ilişkileri çerçevesinde, Rusya pazarına giriş süreçleri incelenmiştir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana, Türk inşaat firmaları iki ülke arasındaki iktisadi ve siyasi ilişkilerin gelişmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Türkiye ve Sovyetler Birliği arasındaki ikili ilişkilerde gözlenen siyasetin belirleyici rolü her iki ülkede de 1980'lerin ilk yansında uygulamaya konulan liberal politikalar sonucunda zayıflamaya başlamıştır. Sovyetler Birliği'nin parçalanmasıyla beraber, Türk inşaat firmalarının Rusya Federasyonu'ndaki faaliyetleri de dahil olmak üzere, ticari ilişkiler iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yönünü belirleyen en etkili etmen olarak ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, bu çalışmada Rusya Federasyonu gibi özel bir coğrafyada yurtdışı inşaat faaliyetlerinin kendine özgü doğası anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, yan-yapılandınlmış derinlemesine mülakat tekniği kullanılmıştır. Hedef grup, yurtdışında da faaliyet gösteren Türk inşaat firmalarının idari personeli ve Rusya Federasyonu'nda çalışmış inşaat işçileri olarak belirlenmiştir. Bu vıçerçevede, Türk inşaat firmalarının 10 üst düzey yöneticisi ve 10 inşaat işçisi ile mülakat yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the penetration process of Turkish construction firms into the Russian market, in the frame of developing relations between Turkey and Russian Federation. Starting from the demise of Soviet Union, Turkish construction firms have played an important role on the convergence of these two countries both in economical and political relations. The dominance of the politics on the bilateral relations between Turkey and Soviet Union has started to weaken since from the liberalization attempts in both of the countries starting from the first half of 1980s. By the demise of Soviet Union, including Turkish construction activities in the Russian Federation, commercial relations have become the dominant factor that determines direction of the bilateral relations between these two countries. Within this context, this thesis seeks to explore the nature of overseas construction works in a particular geographical area, namely in the Russian Federation. In this study, I applied the semi-structured in-depth interview technique. The target group was selected from the administrative personnel and the field workers of Turkish overseas construction companies that have worked in the Russian IVconstruction market. In this frame, I carried out interviews with 10 top level managers of the Turkish overseas construction firms and 10 construction workers who have been worked in the Russian Federation.