The use of non-monetary incentives as a motivational tool: A survey study in a public organization in Turkey
Motivasyon aracı olarak parasal olmayan teşviklerin kullanımı: Türkiye'deki bir kamu örgütünde bir anket çalışması
  1. Tez No: 147590
  2. Yazar: NİLAY YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Parasal Olmayan Teşvikler, Motivasyon, Personel Yönetimi, Kamu Örgütleri, Non-monetary Incentives, Motivation, Personnel Administration, Public Organizations. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmanın amacı parasal olmayan teşviklerin Türkiye'de kamu sektöründe ne derece uygulandığına ışık tutmak ve bunların parasal teşvikler kadar çalışanların motivasyonunu arttırma potansiyelleri olup olmadığını göstermektir. Teşvik, çalışanları işlerinde daha iyiyi yapmayı istemeye, daha çok çalışmaya ve daha çok enerji harcamaya yönelten her türlü araca denir. Kararlara katılım, iyi işin sözel veya yazılı olarak takdir edilmesi gibi parasal olmayan teşvikler nakit para ödemesi içermeyen teşviklerdir. Tezin amaçlarını gerçekleştirmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı' nın Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü' nde bir anket çalışması yapılmıştır. Sonuçlara göre, çoğu kamu çalışanları kurumdaki parasal olmayan teşviklerin kullanımını yetersiz bulmuştur. Ayrıca bulgular, kamu çalışanlarının parasal olmayan teşviklere parasal teşvikler kadar değer verdiğini göstermiştir. Sonuç olarak, bu anket çalışmasının sınırları içinde söylenebilir ki parasal olmayan teşvikler bu kamu örgütündeki çalışanların motivasyonunu arttırma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to demonstrate to what extent non-monetary incentives are utilized in the public sector of Turkey and whether non-monetary incentives have the potential to increase the motivation of public employees as much as the monetary incentives. Incentive is any means that makes an employee desire to do better, try harder and expend more energy. Non-monetary incentives such as participation in decision making, verbal or written recognition of good work etc. are the kinds of incentives that do not involve direct payment of cash. To realize the objectives of the thesis, a survey study was administered at the General Directorate of Investment and Enterprises, under the Ministry of Culture and Tourism. According to the results of the study, most of the employees think that the level of utilization of the non-monetary incentives in their organization is inadequate. Also, the findings suggest that they value non monetary incentives as much as monetary incentives. Thus, within the limitations of the survey study, it may be concluded that non-monetary incentives have the potential to increase the motivation of personnel in this public organization.