Prenatal dönemdeki anne adayının psikobiyolojik mizaç özellikleri ile yaşadığı distres düzeyleri arasındaki ilişki
Relationship between psychobiology features and livestock levels of mother candidate lifestyle in the prenatal period
- Tez No: 481877
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikoloji, Obstetrics and Gynecology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mizaç, Karakter, Prenatal Dönem, Prenatal Dönem Distresi, Temperament, Character, Prenatal Period, Prenatal Period Distress
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu çalışma bebek bekleyen anne adaylarının doğum öncesi süreç boyunca yaşadıkları distres düzeyleri ile mizaç özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi hedeflemektedir. Araştırma da öncelikle hipotezin asıl kaynağı olarak mizaç üzerinde durulmuştur. Anne adaylarının distres düzeyleri, psikobiyolojik mizaç özellikleri incelenmiş, distresin mizaç ile ilişkili olup olmadığı, araştırmanın esas amacını oluşturmuştur. Meteryal ve metod: Betimsel araştırma yöntemi ile nicel veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Betimsel araştırmalar, var olan durumu olduğu şekliyle ortaya koymaya yönelik araştırmalardır. Araştırmanın örneklemi 233 gönüllü anne adayından oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında demografik soru formu, Tilburg Gebelik Distres ölçeği, güvenilirlik ve geçerlilik çalışmasını Sayar ve Köse'nin yaptığı Karakter ve Mizaç Envanterinin (TCI) mizaca ait soruları kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 20 programı ile yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, yüzdelik, normallik testi sonucuna göre ise non-parametrik testler ve çoklu regresyon analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma da üniversite mezunu ve ilk hamileliğini yaşayan annelerin distres düzeyleri anlamlı bulunmuştur. Yapılan analiz sonucunda, yaş bakımından belirsizlik korkusu (HA2) alt ölçeği, meslek bakımından Tilburg Ölçeği ile Ödül Bağımlılığı, belirsizlik korkusu (HA2) ve duygusallık (RD1) alt ölçekleri, eğitim durumuna göre Tilburg Ölçeği, Olumsuz Duygulanım, Mizaç Envanteri, Zarardan Kaçınma, yabancılardan çekinme (HA3), çabuk yorulma (HA4) bakımından Üniversite mezunları diğer eğitim durumlarına göre farklılık göstermiştir, keşfetmekten heyecan duyma (NS1) alt ölçeği bakımından ise Üniversite-Lise farklılığı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to babies before birth during the period they lived relationship between distress levels and temperament characteristics examination of expectant mother candidate. The research focused primarily on temperament as the main source of the hypothesis. distress levels of mother candidate, examined the psychobiological temperament, maternal that is associated with temperament, it has been the main objective of the research. Material and method: Quantitative data collection techniques were used with descriptive research method. Descriptive research is a survey of the existing situation as it is. The sample of the study consisted of 233 volunteer mother candidates. The data were collected using a demographic questionnaire, Tilburg Pregnancy Distress scale, reliability and validity of the Kose and Sayar his character and Temperament of Inventory (TCI) temperament of the questions were used. Analysis of the data was done with SPSS 20 program. For evaluating the data, average, percentile, while the non-parametric tests were used normality test results and regression analysis methods. Results: The distress levels of mothers who were university graduates and who had their first pregnancy were found significant in the research. As a result of analysis showed that age in terms of fear of uncertainty (HA2) sub-scale, professional respect Reward Dependence Tilburg Scale, fear of uncertainty (HA2) and sensuality (RD1) ) subscales education according to the state Tilburg scale, Negative Affective Temperament Inventory, Harm Avoidance, feel free from foreign (HA3), fatigue (HA4) with respect to university graduates and vary depending on other education, is excited to discover (NS1) of the lower scale in terms University-College The difference was statistically significant.