Representations of social classes in arabesk films
Arabesk filmlerde toplumsal sınıfların temsilleri
  1. Tez No: 147597
  2. Yazar: ÖZGÜR AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Arabesk filmler, melodram, sınıfın temsili, sintagmatik, paradigmatik, Arabesk films, melodrama, representation of class, syntagmatic, paradigmatic. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışma, 1970'ler ve 1980'lerde çekilmiş olan arabesk filmlerin anlatı yapısını incelemeyi amaçlamaktadır. Arabesk filmlerde zengin/yoksul ikiliğinin başat paradigma olarak öne çıktığı düşüncesinden hareketle, bu filmlerde toplumsal-kültürel hiyerarşilerin ne şekilde kodlandıkları ve arabesk filmlerin algılanmasında, anlatı yapılarının nasıl sınıfsal bir çerçeveyi ön plana çıkardıkları üzerinde durulacaktır. Bu çalışma, melodramatik metinlerin türsel özelliklerine bakmanın yanısıra, Türkiye'nin moderleşme süreci içinde yerli melodramların gelişimine dair toplumsal-tarihsel dinamikler gözönüne alınarak yapılan bir inceleme temelinde, arabesk filmlerin sintagmatik ve paradigmatik yapısı üzerinde yoğunlaşmakta ve bu filmlerin, 'sadece' değilse bile 'öncelikli olarak' sınıf temelli bir hissiyattan beslendiklerini ve böyle bir hissiyata hitap ettiklerini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is an attempt to analyze the narrative structure of arabesk films which were made in the 1970s and the 1980s. Based on the idea that it is the poor/rich dichotomy which is foregrounded as the primary paradigm in arabesk films, this study tries to show how socio-cultural hierarchies are encoded in these films and how their narrative structure motivates the audience to perceive the films from a class perspective. On the basis of a generic background regarding melodramatic texts as well as a historical background as regards how the Turkish melodramas developed in relation to the modernization process in Turkey, this thesis focuses on syntagmatic and paradigmatic structures of arabesk films and offers that these films are primarily, if not exclusively, nourished by and address to a class-based 'affect' {hissiyat).