The Israeli security policy: Changes and continuities
İsrail'in güvenlik politikası: Değişimler ve süreklilikler
- Tez No: 147596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İsrail'in güvenlik politikaları, Sharon'un güvenlik politikaları, İsrail'in Askeri Doktrini, İsrail'in tehdit algılan, İsrail'de terör. vıı, Israeli security policy, Sharon's security policy, Israel's military doctrine, Israel's threat perceptions, terrorism in Israel
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın amacı, İsrail'in güvenlik politikasındaki değişimleri analiz etmektir. Buna göre tez dört ana bölümden oluşmaktadır. Tarih, din, ideoloji ve tehdit algılan gibi İsrail'in güvenlik politikasının oluşturulmasını etkileyen faktörler birinci bölümde ele alınmıştır. Güvenlik politikasının en önemli tamamlayıcısı olan İsrail'in askeri doktrininin oluşmasında yer alan etkenler ve bu doktrinin saldırgan, savunmacı ve caydırıcı stratejileri de yine bu bölümde incelenmiştir. Bir sonraki bölüm Bağımsızlık Savaşı, 1956 Mısır'la Savaş, Altı Gün Savaşı, Yıprandırma Savaşı ve 1982 Lübnan Savaşı süresince ve sonrasında tehdit algılarının nasıl değiştiğini ve askeri doktrinin nasıl uygulandığını analiz etmektedir. Üçüncü bölümde 19901ar boyunca İsrail'in güvenlik politikalarındaki değişimler derinlemesine incelenmiştir. Banş süreci ile İsrail'in varlığına yönelik tehdit algılan azalmış ama terör, bölgede artan konvansiyonel ve nükleer silahlanma ile farklı tehdit algıları güçlenmiştir. Bu yüzden, İsrailli siyasi ve askeri karar alıcılar güvenliği yeniden tanımlamışlardır. Son bölümde banş sürecinin çökmesi ve Sharon'un iktidara gelmesinin İsrail'in güvenlik politikasına etkisi ele alınmıştır. Sharon dönemi, Al Aqsa Intifada' smdan sonra en önemli güvenlik problemi olan terörün engellenmesini amaçlayan saldırgan güvenlik stratejileriyle tanımlanabilir. Sonuç olarak bu tez, İsrail'in güvenlik politikalarının 1990lara kadar önemli değişimler göstermediğini ama 19901ar boyunca önemli değişimler geçirdiğini iddia etmektedir. 2000 sonrası dönem ise Sharon'un tekrar saldırgan stratejilere yönelmesiyle yine değişimlere tanıklık etti. vı
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to analyze the changes in Israeli security policy. The thesis consists of four main parts. In the first part, the factors influencing the formation of Israeli security policy such as history, religion, ideology and threat perceptions are examined. Israeli military doctrine and its offensive, defensive and deterrence strategies are identified as the most important subcomponents of the security policy. The following part analyzes the changes and continuities in Israeli threat perceptions and the implementation of the military doctrine during and after the six main wars of the War of Independence, the war against Egypt in 1956, the Six Day War, the War of Attrition, the Yom Kippur War and the War in Lebanon in 1982. In the third part, the changes in Israeli security policy during 1990s are scrutinized. With the peace process, Israel's existential threat perception decreased but new threat perceptions of terrorism and conventional and nuclear military buildup in the region emerged; therefore security was redefined by the Israeli political and military decision-makers. In the last part the impact of the collapse of peace process and Sharon's coming to power on Israeli security policy is analyzed. Sharon's period can be defined by offensive security strategies aiming at preventing terror which has been the top security problem since the Al Aqsa Intifada. As a result, this thesis argues that Israeli security policy did not indicate significant changes until 1990s, however during 1990s Israeli security situation and security policy changed as a response to the regional and international developments. Post- 2000 period witnessed changes as well with Sharon's returning to offensive strategies. iv