Brain drain from Turkey: An empirical investigation of the determinants of skılled migration and student non-return
Türkiye'den yurt dışına beyin göçü: Yurt dışında okuyan öğrencilerin ve yüksek öğrenimli işgücünün dönme niyetleri üzerine ampirik bir çalışma
- Tez No: 147603
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSIT TANSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Ekonomisi, Nitelikli İşgücü Göçü, Beyin Göçü, Yüksek, Labor Economics, Skilled Migration, Brain Drain, Student Non-Return, Higher Education. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Çalışmada, yüksek eğitimli işgücü göçü kalkınmakta olan ülkeler açısından irdelenmektedir. Gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere gerçekleşen nitelikli işgücü göçü, gelişen ülkeler açısından yüksek maliyetli bir hibe olarak nitelendirilebilir. Çalışmanın ilk bölümünde bu göçün göçveren ülkeler üzerindeki etkisini tartışan yazın ele alınarak tartışmada ulaşılan son noktanın ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çalışmanın diğer amacı, Türkiye'den yurt dışına gerçekleşen nitelikli insan göçünü belirleyen etmenleri inceleyerek, bu göçte en etkili olanları belirlemektir. Türkiye'den yurt dışına nitelikli işgücü göçü özellikle son dönemlerde peşpeşe yaşanan ekonomik krizlerden sonra daha da önem kazanmaktadır, çünkü ekonomik krizlerin ardından eğitimli gençlerde işsizlik önemli bir ölçüde artmıştır. Çalışma, 2002 senesinin ilk yarısında gerçekleştirilen anket uygulamasının sonuçlarına dayanmaktadır. Anketin hedef kitlesi yurt dışında öğrenimlerini sürdüren lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile üniversite eğitimli işgücü olarak belirlenmiştir. Bu iki gruba ayrı anket soruları dağıtılmış ve 2000'in üzerinde yanıt toplanmıştır. Anketlerden elde edilen verilerle,çalışan profesyonellerin ve öğrencilerin Türkiye'ye geri dönme olasılıkları ve nedenleri, sıralı probit modelleriyle tahmin edilmiştir. Literatürde, yüksek nitelikli işgücünün yurt dışına göç etmesinde ekonomik nedenlerin önemi vurgulanmaktadır. Yurt dışında kazanılan yüksek maaşlar, beyin göçünün en önemli nedenlerinden biri olarak görülmektedir. Çalışma sonuçlarına göre yurt dışında çalışanların Türkiye'ye geri dönmeme kararında başka etkenlerin etkili olduğu anlaşılmaktadır. Yurt dışında çalışanların Türkiye'ye geri dönmeme kararındaki en önemli itici nedenlerden birinin Türkiye'deki ekonomik ve siyasî istikrarsızlık olduğu anlaşılmıştır, öğrenci grubunda ise yurt dışındaki yüksek gelirler ve yurt dışındaki sistemli ve düzemli yaşam tarzı geri dönmeme niyetinde önemli bulunmuştur. Analizde, her iki grup için Türkiye'ye geri dönme veya yurt dışında kalma kararında gitmeden önceki dönme niyetleri ve ailenin rolü önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with skilled migration from a developing country perspective. The migration of skilled individuals from developing countries to developed countries is often viewed as a costly subsidy from the poor nations to the rich, and a threat to their economic development. The first part of the study brings up to date both the theoretical and the policy debate on the impact of skilled migration on the sending economies. The second purpose of the study is to take a closer look at the motivations for skilled emigration from Turkey. The emigration of skilled individuals from Turkey has attracted greater attention in recent years, particularly after Hie experience of back to back economic crises that have led to increased unemployment among the highly educated young. A survey study was undertaken during the first half of 2002 in order to collect information on various characteristics of Turkish professionals and Turkish students residing abroad. Over 2000 responses were received from the targeted populations. The information from this survey mwas then used to determine the empirical importance of various factors on return intentions by estimating ordered probit models for the two samples. In the migration literature, wage differentials are often cited as an important factor explaining skilled migration. The findings of the study suggest, however, that other factors are also important in explaining the non-return of Turkish professionals. Economic instability in Turkey is found to be an important push factor, while work experience in Turkey also increases non-return. In the student sample, higher salaries offered in the host country and lifestyle preferences, including a more organized and ordered environment in their current country of study increase the probability of not returning. For both groups, the analysis also points to the importance of prior intentions and the role of the family in the decision to return to Turkey or stay overseas.