The quiddity of knowledge in Kant's critical philosopy
Kant'ın eleştirel felsefesinde bilginin neliği
- Tez No: 147604
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kant, Bilgi, Nelik, Sentetik A priori, Aşkınsal, Kant, Knowledge, Quiddity, Synthetic A priori, Transcendental. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tezde Kant'rn eleştirel felsefesinde bilginin neliği, problemin tarihsel bağlamında incelenmiştir. Tezin konusunun köklerini sergilemek için, Kant'rn bilgi kuramı üzerine olan görüşlerinin tarihsel arka planı da araştırılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda Kant'rn yeni bir felsefe problemi icat etmediği, ama felsefe tarihinin en eski problemlerinden birine yani“Sentetik a priori bilgi nasıl olanaklıdır?”sorusuna kalıcı bir yanıt geliştirmeye uğraştığı sonucuna varılmıştır. Kant'rn bilgi kuramının kuramsal boyutu bu amaca ayrılmıştır. Yukarıda anılan soru ne bizim için ne de Kant için yeni bir sorun değildir, ancak onun verdiği yanıt felsefi duruşu hem bizim için hem de onun için açıkça devrimci bir anlam taşır. Bu tez, onun duruş noktasının yalnızca bilgi kuramı için yeni bir çığıra yolaçmadığını, aynı zamanda bilginin neliğini açıklayan yeni bir ontoloji için ciddi bir olasılık yarattığını öner sürer.
Özet (Çeviri)
In this thesis the quiddity of knowledge in Kant's critical philosophy has been investigated within the historical context of the problem. In order to illustrate the origins of the subject-matter of the dissertation, the historical background of Kant's views on the theory of knowledge has been researched too. As a result of this research, it is concluded that Kant did not invent a new philosophical problem, but he tried to improve a decisive solution for one of the oldest question of history of philosophy i.e.,“How is synthetic a priori knowledge is possible?”The theoretical dimension of Kant's theory of knowledge is reserved for this purpose. The above mentioned question is not new neither for us nor for Kant, but his answer and his philosophical stand have clearly revolutionary meaning both for us and for him. This thesis claims that his stand-point not only leads to an original epoch for the theory of knowledge, but creates a serious possibility for a new ontology explicating the quiddity of knowledge.